27 VITAMINEN EN MINERALEN ESSENTIEEL VOOR ONS LICHAAM

27 VITAMINEN EN MINERALEN ESSENTIEEL VOOR ONS LICHAAM

    Vitaminen en mineralen zijn de krijgers van ons lichaam.

Ze zijn als wetshandhavers die ervoor zorgen dat alles soepel verloopt. Het lichaam heeft vitamines en mineralen nodig om in toom te blijven en optimaal te kunnen functioneren.

Al deze worden micronutriënten genoemd in de grotere classificatie van voedingsstoffen. Micro's zijn in veel kleinere porties nodig in vergelijking met macro's die koolhydraten, vetten en eiwitten zijn. Hun vereiste hoeveelheid is echter geen weerspiegeling van hun belang in het lichaam. Vitaminen en mineralen zijn nodig voor uw voeding en uw lichaam. Het is waar dat je misschien niet sterft voor een tekort aan beoordelen voor slechts een week, maar voor je dagelijkse welzijn zijn deze van vitaal belang.

Vitaminen en mineralen optimaliseren verschillende systemen in het lichaam, activeren verschillende enzymen en zorgen ervoor dat je niet alleen maar een zak botten en massa bent.

Vitaminfood, afgaand op de naam, geeft prioriteit aan voeding boven alles en vitamines en mineralen zijn zo'n gebied. Onze veganistische voedingsoplossingen bevatten allemaal 27 essentiële vitaminen en mineralen.

De noodzaak van vitamines en mineralen is benadrukt door diëtisten en voedingsdeskundigen, maar kan waarschijnlijk niet genoeg benadrukt worden. Reden genoeg voor al die onderzoeken en nadruk op essentiële vitamines en mineralen door deze professionals.

Laten we samen dieper ingaan op alle essentiële vitamines en mineralen en kijken wat Vitaminfood te bieden heeft; spoiler alert, Vitaminfood biedt alle hieronder besproken voedingsstoffen. Alles in de aanbevolen dagelijkse inname per portie.


Vitaminen


Je denkt al aan fruit & groenten.

Vitaminen zijn een ongelooflijke verrijking, vooral voor je immuunsysteem en reactiesystemen. En groenten en fruit zijn zeker zeer goede bronnen. Vitaminen zijn organische verbindingen die uit uw voedsel moeten worden gehaald.

Het feit dat je geen vitamines in je lichaam kunt aanmaken zoals je dat wel kunt met eiwitten, dwingt je om ze uit je eten te halen. Je moet sceptisch zijn over de voedingswaarde van wat je eet. Zo niet, dan heb je eerder een tekort dan je verwacht.


Vitaminen zijn onderverdeeld in:


In water oplosbare vitaminen
In vet oplosbare vitamine


1. In water oplosbare vitamine C en de B-vitamines: thiamine (B1), riboflavine (B2), niacine (B3), pantotheenzuur (B5), pyridoxine (B6), biotine (B7), foliumzuur (B9) en B12 (cobalamine)

2. Deze in water oplosbare stoffen worden direct in de bloedbaan opgenomen, circuleren gemakkelijk terwijl ze in plasma zijn opgelost. De nieren reguleren de niveaus van in water oplosbare vitamines in het bloed door het teveel in de urine uit te scheiden. Dit maakt het vrij zeldzaam om giftige hoeveelheden te hebben.

Dit betekent echter ook dat u regelmatig moet aanvullen met gevarieerde bronnen om een goed algemeen vitamineportfolio te hebben.

Het is nog steeds belangrijk op te merken dat u voor sommige van deze vitamines een grote reserve in de lever kunt hebben, bijvoorbeeld vitamine B12.

Vitamine C
Deficiëntie: scheurbuik

Vitamine C is een van de multifunctionele vitamines. Veel dieren kunnen het uit glucose synthetiseren, maar mensen en enkele andere zoogdiersoorten kunnen dat niet.

Het is nuttig voor het genezen van wonden door de wond vochtig te houden, verkort de duur van verkoudheid en werkt als een enzym-cofactor voor maximaal 11 unieke enzymen.

Verhoogde niet-heem-ijzerabsorptie is een ander voordeel. Niet-heemijzer wordt alleen in planten aangetroffen en is wat de meeste vegetariërs en veganisten gebruiken; het wordt echter niet gemakkelijk opgenomen, maar vitamine C helpt daarbij.

Vitamine C is ook in hoge concentratie aanwezig in maagsap; een spijsverteringssap in de maag. Het voorkomt de vorming van mutagene nitrosoverbindingen. Dit verlaagt het risico op maagkanker aanzienlijk. Dit geldt ook voor de mondholte, het spijsverteringskanaal en longkanker.

De opname ervan vereist natrium, dus zorg ervoor dat u ook voldoende hoeveelheden binnenkrijgt; het is echter zeer zeldzaam om een natriumtekort te krijgen.

De B-vitamines
Deze groep vitamines wordt meestal gebruikt in co-enzymfuncties, maar heeft ook vitaminespecifieke rollen.

thiamine
Deficiëntie: beriberi en polyneuritis

Thiamine wordt gebruikt in:

energiemetabolisme uit koolhydraten en vertakte aminozuren
groei van cellen.
Bevordert over het algemeen het energieverbruik.

Een tekort wordt in verband gebracht met alcoholisme, omdat alcohol de absorptiesnelheid verlaagt.

Riboflavine
Deficiëntie: ariboflavinosis, cheilosis, dermatitis, hoekige stomatitis

Gebruikt in:

co-enzym functioneert in de enzymatische activiteit van het neurale en spijsverteringssysteem.
Co-enzym in tal van oxidatie- en reductiereacties die vooral betrokken zijn bij de afbraak van vetten. (vormt FAD-flavine adenine dinucleotide)
Het wordt aanbevolen voor uw ochtenden.

niacine
Deficiëntie: dermatitis, pellagra met diarree en dementie

Gebruikt als:

Co-substraat bij waterstofoverdracht of reacties met waterstofverbindingen.
Behandel een hoog cholesterolgehalte in het bloed
Pantotheenzuur
Deficiëntie: Misselijkheid, snelle hartslag, anorexia, verminderde orgaancoördinatie en slaapstoornissen.

Dit is waarschijnlijk de minst detecteerbare vitamine.

Het wordt gebruikt als co-enzym in het celmetabolisme (een bestanddeel van co-enzym A). Dit is betrokken bij de vetzuurstofwisseling.
Pyridoxine, pyridoxamine en pyridoxal
Deficiëntie: epileptische vorm convulsies bij zuigelingen, huidveranderingen (glossitis en cheilosis, nerveuze disfunctie.

Dit is een belangrijke enzym-cofactor die betrokken is bij meer dan 100 verschillende reacties vanwege zijn hoge werktempo en omzet.
Adequate hoeveelheden gedurende iemands leven leiden tot minder depressies op latere leeftijd.
Opmerking; als je hier een tekort aan hebt, heb je waarschijnlijk een tekort aan meer vitamine B. Een tekort aan pyridoxine komt zelden voor, maar is niet onmogelijk.

Biotine
Deficiëntie: misselijkheid, vermoeidheid, depressie, spierpijn

Gebruikt als een co-enzym in reacties waarbij carboxylering betrokken is. Deze reacties vormen verbindingen die later worden omgezet in keratine voor nagels en haar.
Het is daarom nuttig voor gezond haar en huid die zijn gevormd uit keratine.

Foliumzuur
Deficiëntie: bloedarmoede door folaatdeficiëntie

B9 wordt aanbevolen voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd die vruchtbaar zijn.

Het is nuttig bij het voorkomen van neurale buisdefecten. Dit bevordert de groei van de wervelkolom voor zowel kinderen als de foetus,

Vitamine b12
Deficiëntie: enorme storing van het centrale zenuwstelsel (gevoelloosheid, moeite met lopen), vergeelde huid, geheugenverlies.

Dit is een primaire vereiste voor het energiemetabolisme
Het is ook nuttig bij de vorming van rode bloedcellen en een gezond beenmerg waar rode bloedcellen worden geproduceerd.
B12 wordt ook toegediend om pijn en megaloblastaire bloedarmoede te genezen.


Vegetariërs en veganisten worden vermeld als de topklassen van mensen die waarschijnlijk een tekort hebben. Dit komt omdat zeer weinig planten de enzymen hebben die nodig zijn voor de vorming van B12.

 

In vet oplosbaar – vitamine A, D, E en K

In vet oplosbare vitamines worden in de dunne darm door het lichaam opgenomen via de lacteals en lymfekanalen.

Ze hebben eiwithoezen als dragers tijdens transport.

Overtollige van deze in vet oplosbare vitamines worden opgeslagen in de lever en vetweefsels, waardoor er een reserve voor wordt aangelegd.

Vitamine A
Deficiëntie: Nachtblindheid


Vit A is nuttig bij het behouden van de gezichtsscherpte en vooral voor nachtzicht. Het voedt en onderhoudt het netvlies dat verantwoordelijk is voor visuele helderheid.


Het is ook belangrijk voor gezonde botten, een robuust immuunsysteem en een gezonde zwangerschap (ontwikkeling van de foetus).


Vitamine D
Tekort: rachitis


Vitamine D is niet gemakkelijk uit de voeding te halen, met uitzondering van zeewier, sommige vissen, zoals zalm, tonijn en kreeftachtigen.

Het wordt gemakkelijk gesynthetiseerd door onze huid in aanwezigheid van ultraviolette B-stralen (UVB). UVB komt van de zon tussen 10.00 en 14.00 uur. Deze zon kan echter de huid beschadigen en de stralen verhogen het risico op huidziekten. Deze beide maken het moeilijk om vitamine D te synthetiseren, omdat zonnebrandcrème de huid beschermt tegen het produceren van de stralen.

U kunt op deze tijden echter licht- en donkerkleurige shirts en broeken met mouwen aantrekken als u uitgaat.

Vitamine D is nuttig bij:

verhoging van de opname van calcium in de maag.
Hormoon eigenschappen; Vit D is meer dan alleen een vitamine. Recente studies hebben aangetoond dat het hormonale eigenschappen heeft
Gezondheid van het cardiovasculaire en immuunsysteem.


Vitamine E
Tekort:


Het heeft zeer hoge antioxiderende eigenschappen.


Dit maakt het van vitaal belang voor celbescherming als ontgifter van vrije radicalen. Vitamine E neutraliseert gemakkelijk vrije radicalen door ze te stabiliseren.
Vitamine E bevordert ook een gezonde huidgroei, opname van vitamine A en voortplanting en vruchtbaarheid, vorming van rode bloedcellen en gebruik van calcium door het lichaam.


Vitamine K
Tekort:


We bloeden en dan stopt het bloeden vanzelf, vooral bij triviale uitwendige verwondingen.

Vitamine K is de sleutel tot het stollingsproces en tot de productie van protrombine, een stollingsfactor. Protrombine wordt vervolgens omgezet in een serinedraadachtige verbinding die de wond afdicht.

Samenvatting van vitamines.

De verschillende vitamines zijn allemaal van vitaal belang voor het lichaam en een noodzaak om van dag tot dag te overleven. Ze houden alle systemen en organen in het lichaam onder controle. Van optimalisatie voor een optimale functie tot coördinatie en het activeren van de reacties, vitamines zijn de echte sleutel tot de functionaliteit van ons lichaam.


Mineralen


In het eerste deel hebben we het gehad over vitamines die organische koolstofhoudende verbindingen zijn. Mineralen daarentegen zijn anorganische verbindingen met een eenvoudige basisformule en een langere levensduur dan vitamines.

Er zijn 16 essentiële mineralen zoals hier beschreven.


Calcium
Deficiëntie: Osteoporose; bot dunner worden.


Laten we beginnen met de meest voorkomende, namelijk sterke botten en tanden. Calcium is direct betrokken bij botontwikkeling als botcomponent. Ontoereikendheid maakt uw botten broos en zwak; een aandoening die botverdunning wordt genoemd.

Calcium handhaaft uw skeletintergriteit.

Reserves voor calcium worden verkregen uit de botten, maar slechts voor een beperkte tijd voordat de bijwerking begint te verschijnen.

Calcium is ook belangrijk voor de cardiovasculaire gezondheid en bloeddrukregulatie, bloedstolling als activatoren voor stollingsfactoren, spiercontractie, zenuwimpulsen.


Ijzer
Deficiëntie: bloedarmoede


IJzer is een belangrijk element in de ademhaling. Het wordt gebruikt bij de productie van hemoglobine en myoglobine, de zuurstoftransporterende verbindingen in respectievelijk plasma en spieren.

IJzer activeert ook enzymen die betrokken zijn bij de synthese van sommige aminozuren.

Calcium, geconsumeerd als zout of in zuivelproducten, verstoort de opname van zowel haem- als non-heemijzer aanzienlijk.

Er zijn twee soorten: het heem-ijzer dat wordt aangetroffen in dierlijke producten en gemakkelijk wordt opgenomen, maar in verband wordt gebracht met een verhoogd risico op kanker. Dan het niet-heemijzer, gevonden in plantaardige bronnen, gezonder en gemakkelijk opneembaar in aanwezigheid van vitamine C.


chroom


Nuttig bij het handhaven van de bloedsuikerspiegel, omdat het de werking van insuline die door de alvleesklier wordt geproduceerd, beïnvloedt. Het heeft het effect dat het de stofwisseling verhoogt, waardoor de bloedsuikerspiegel wordt verbruikt.

Het wordt ook toegediend om de bloeddruk onder controle te houden, vooral bij patiënten met overgewicht.


Jodium.
Deficiëntie: Struma


Jodium is een belangrijke speler als het gaat om schildklierhormonen. Schildklierhormonen zijn op hun beurt belangrijke controllers van het celmetabolisme in combinatie met adrenaline.

Schildklierhormonen regelen ook bepaalde aspecten van de groei.


Koper


Koper is een geweldig reductiemiddel dat vrije radicalen wegveegt en het metabolisme van brandstof verbetert.

Het is ook van vitaal belang bij de vorming van rode bloedcellen in het beenmerg en neurotransmissies.


Magnesium
De toepassingen voor magnesium omvatten:


Gezonde ontwikkeling van botten en tanden.
Bloeddruk en suikerregulatie
Spiercontractie
Overdracht van zenuwimpulsen
Bloedstolling
Opwekking van slaap en vermoeidheid
Activatot 30 enzymen
Magnesium is een van de mineralen die in grotere hoeveelheden in het lichaam worden aangetroffen en een tekort zou significante en gemakkelijk waarneembare symptomen veroorzaken.


Mangaan


Mangaan is nuttig bij de controle van cholesterol en oxidatie van koolhydraten in het lichaam en metaboliseert aminozuren en botontwikkeling.

Molybdeen
Dit is een enzymactivator voor het ontgiften van giftige stoffen uit het lichaam.

Het giftige afval dat wordt ontgift omvat sulfieten en oxidasen.


Potassium


Kalium is nodig voor de gezondheid van het hart. Studies hebben aangetoond dat voldoende hoeveelheden kalium het risico op beroerte en hartaanvallen helpen voorkomen. Het stabiliseert de hartslag.

Ook nuttig voor spiercontracties en vochtbalans door de nieropname van vocht terug in het lichaam te reguleren.

Bananen zijn echt goede bronnen en onze bananensmaak is misschien wel de perfecte bron voor je inname van kalium.


Zink


Deficiëntie: erectiestoornissen bij mannen, retardatie, vertraagde seksuele en botrijping, huidlaesies, diarree alopecia, verminderde eetlust, verhoogde vatbaarheid voor infecties gemedieerd door defecten

in het immuunsysteem en het optreden van gedragsveranderingen.

Zink staat centraal en is sterk verbonden met de mannelijke reproductieve gezondheid.
Het verhoogt de immuniteit en verbetert de wondgenezing in combinatie met vitamine C, stabiliseert de structuur van cellulaire componenten en membranen.
Zink wordt gebruikt bij de DNA- en eiwitsynthese en bij celdeling
Natrium
Natrium is net als kalium direct betrokken bij zenuwimpulsen als neurotransmitter. Deze functie wordt ook uitgebreid tot spiercontractie.

Natrium beïnvloedt ook de osmotische druk en is dus noodzakelijk voor de vochtbalans.

De controle over het bloedvolume speelt een belangrijke rol en beïnvloedt de bloeddruk.


Selenium


Selenium is oxidatief waardoor het een natuurlijke antioxidant is.
Het vermindert mentale achteruitgang en voorkomt voortijdige achteruitgang.
Selenium is ook nodig voor de schildklierfunctie,
Beschermt ook het hart en voorkomt bepaalde vormen van kanker.
Fosfor.
Samen met calcium is fosfor betrokken bij de verkalking van botten.
Het ion is nuttig in de zuur/base-balans door basische ionen (OH-) te vormen
Zachte weefsels en de enzymatische reactie in deze weefsels zijn ook afhankelijk van fosfor.
Vitaminfood is uw one-stop-oplossing om al deze voordelen te krijgen en ervoor te zorgen dat uw vitaminen- en mineralenreserves binnen gezonde grenzen blijven. Soms kan het vermoeiend zijn om je altijd zorgen te maken over je voedingsdichtheid. Met Vitaminfood kun je fout gaan of aan de verkeerde kant staan.

Pak een maaltijdvervanger of een eiwitshake en stel een abonnement op om je strijd te beëindigen. Vitaminfood is de juiste brandstof voor een goed gevoel.

 

Reactie plaatsen