5 toepassingen van calcium in het lichaam

5 toepassingen van calcium in het lichaam

Calcium is het meest voorkomende mineraal in het lichaam. Het is ook het 5e meest voorkomende element in het lichaam na zuurstof, waterstof, koolstof en stikstof. Deze zijn te vinden in alle lichaamsorganen en cellen. Het is goed voor ongeveer 1,9% van het lichaamsgewicht. Calcium behoort tot de big five in het lichaam.

Calcium is een belangrijk onderdeel van het lichaam. Het vormt ook het grootste deel van het skelet; botten en kraakbeen. Vitaminfood helpt je om op een veganistische manier je calciuminname op peil te houden. Wij helpen uw skelet stevig en gezond te houden.

Van het calcium dat in het lichaam wordt aangetroffen, wordt ongeveer 99% aangetroffen in botten en kraakbeen. De resterende 1% wordt aangetroffen in tanden en zachte weefsels en slechts ongeveer 0,1% wordt aangetroffen in de extracellulaire vloeistof. Ondanks dat het slechts een fractie is van al het calcium in het lichaam, speelt 0,1% een belangrijke rol in homeostatische en metabolische processen.


Rollen van calcium in het lichaam:
Optimale botgezondheid


Calcium is een belangrijke component in de samenstelling van botten. Het is nodig voor de vorming van alle botten en voor de processen die betrokken zijn bij hun verlenging en onderhoud. Calcium is het mineraal dat bijna in zijn eentje de integriteit van de skeletstructuur beschermt. Ze zijn als bakstenen in de bouw van een huis.

De beschikbaarheid van calcium, vooral tijdens groeispurten van minder dan 2 jaar en tijdens de puberteit, is bepalend voor botgroei en stijfheid. Calcium in het skelet wordt gevonden als calciumcarbonaat of calciumfosfaat; hydroxyapatiet. Het is ingebed in de collageenfibrillen om de botten kracht te geven. Het is de verbinding die ervoor zorgt dat de botten het gewicht kunnen dragen zonder in te storten.

Als tijdens de groeifasen voldoende calcium wordt aangevoerd, wordt de matrix verkalkt en wordt het bot sterk. Als er tijdens deze cruciale stadia echter een tekort optreedt, wordt het bot bijgevolg aangetast.

Het calcium in de botten dient ook als een reservoir voor tekorten in de extracellulaire vloeistof en andere functies in het lichaam.


Bevordert de gezondheid van het hart


Calcium, vooral via de voeding in plaats van als supplement, is in verband gebracht met een positieve gezondheid van het hart en een verminderd risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. De betrokken mechanismen zijn indirect maar effectief. Calcium vermindert de opname van lipiden in de darm, omdat een overmaat de hartvaten kan verstoppen. Het verlaagt ook het cholesterolgehalte in het bloed. Deze twee zijn vooral nuttig bij preventieve behandeling in vergelijking met curatieve inspanningen.


Metabole functie in verschillende processen.


Calcium speelt een rol bij neuromusculaire en cellulaire functies. Calciuminfluxen zijn betrokken bij de bemiddeling van hormonen en bij signaalroutes naar doelcellen. Calciumpompen zijn ook actief om de calciumconcentratie van de extracellulaire vloeistof in evenwicht te houden.

Calcium wordt ook aangetroffen in speciale reservoirs in de cellen waarvan de concentratie en doorlaatbaarheid door het celmembraan van tijd tot tijd varieert. Deze variatie is bedoeld om de opname van andere ionen door het celmembraan zoals natrium en kalium te reguleren. Het hebben van de juiste hoeveelheden calcium zorgt er dus voor dat je ook de juiste concentratie van verschillende andere ionen hebt.


Beschermt tegen kanker


Calcium, indien gekoppeld aan vitamine D, kan darmkanker helpen voorkomen. Vetarme calciumbronnen zijn een geweldige stimulans voor dit gezondheidsdoel.

Calciumionen spelen een beschermende rol tegen schadelijke kankercellen in het terminale maagdarmkanaal.


Gewichtsverlies


Het is ook bewezen dat calcium helpt bij het beheersen van het gewicht. Het helpt het lichaam vet te verbranden en verhoogt de thermogenese, zodat de temperatuur voor metabole reacties gunstiger is. Deze impact is echter sterker voelbaar bij mensen die herstellen van een tekort.


Calciumopname


Calciumopname varieert met de leeftijd van een persoon en ook met de samenstelling van het dieet. Bij zuigelingen kan het percentage oplopen tot 60%, voornamelijk vanwege hun calciumbehoefte. Bij adolescenten kan het ongeveer 30% zijn en bij volwassenen en op oudere leeftijd daalt het percentage tot 15-20% en tot minder dan 10% op het einde van het oude leven.

Voedingsfactoren die de snelheid van calciumabsorptie kunnen beïnvloeden, zijn onder meer de beschikbaarheid van vitamine D, wat een grote stimulans is voor de absorptiesnelheid. De darmen hebben vitamine D nodig voor de opname van calcium en fosfor.

Andere componenten zoals fytinezuur en oxaalzuur zorgen voor een afname van de hoeveelheid calcium die door de darmen wordt opgenomen omdat ze zich er sterk aan binden. Dus spinazie, bonen en zoete aardappelen zijn niet erg geschikt om voor of na dat glas melk waar je van houdt te nemen. Dit geldt met name voor zuivelproducten, omdat de biologische beschikbaarheid aanzienlijk wordt verminderd.

Koop Vitaminfood, je veganistische en goed ontworpen voedsel om ervoor te zorgen dat het voedsel dat je consumeert op dezelfde manier je lichaamsspieren en weefsels bereikt.

Het vermogen van het lichaam om voedingsstoffen op te nemen neemt ook geleidelijk af met de leeftijd, dus met de ouderdom komt een verminderde calciumopname.


Tekort


Een tekort aan calcium veroorzaakt osteoporose. Bij zuigelingen is de reden een ontoereikend dieet of een verminderde absorptie als gevolg van gezondheidsproblemen zoals diarree of het syndroom van Crohn. Hoewel beide mogelijke redenen zijn voor volwassenen, is botresorptie het belangrijkste principe. Als het calcium sneller van het bot wordt gehaald voor onderhoud of elders wordt gebruikt dan dat het wordt vervangen, wordt het bot dunner en neemt de botdichtheid sterk af.

Populaties met het grootste risico zijn zuigelingen, adolescenten, postmenopauzale vrouwen en oudere mannen.


Hypercalciëmie


Een overmaat meestal van supplementen heeft de volgende effecten

Nierinsufficiëntie in die zin dat het de snelheid waarmee calcium uit het bloed wordt aangevoerd niet kan evenaren.

Verkalking van bloedvaten en weke delen - dit gebeurt om de hoeveelheid calcium in het bloed te reguleren, omdat dit de cellulaire functies verstoort. Het calcium is dus verpakt in fibrillen van zachte weefsels, wat onder normale omstandigheden niet voorkomt.

Nierstenen

Constipatie

Verstoort de opname van ijzer en zink

De risico's op prostaatkanker en hartaandoeningen nemen toe vanwege de verkalking die dit weefsel verhardt en hun activiteit en contractie beïnvloedt.

Dit gebeurt allemaal heel snel wanneer calciumcarbonaat in overmaat is. Het wordt gemakkelijk afgezet als sedimenten. De aanbevolen bovengrens is 3g.

Vitaminevoeding en calcium


Botgezondheid is een groter probleem, groter dan vorig decennium en vorige eeuw. Botverdunning en dichtheidsverlies behoren tot deze problemen. Calcium is het hele leven van vitaal belang. Eerst voor botgroei en verkalking, daarna voor botonderhoud. Het binnenkrijgen van voldoende calcium is de enige manier om ervoor te zorgen dat de botten tijdens de groei of het onderhoud geen tekorten oplopen.

Vitaminfood levert al het calcium dat je nodig hebt voor gezonde botten. Maaltijdvervangers die u calcium serveren samen met alle andere essentiële voedingsstoffen in de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden. Ontvang regelmatige levering van Vitaminfood en u kunt er zeker van zijn dat uw botten gezond zullen zijn.


Referenties

 

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4010554/
  2. https://www.algaecal.com/calcium/weight-loss/
  3. https://academic.oup.com/jcem/article/90/7/3824/2837201
  4. https://www.nutraingredients.com/Article/2009/03/16/Calcium-may-boost-weight-loss-but-only-if-you-re-deficient
  5. https://d-calusa.com/can-calcium-help-you-lose-weight/\
  6. https://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=56515

Reactie plaatsen