9 redenen waarom zink

Zink is een van de essentiële mineralen en bevordert een gezonde ontwikkeling en functioneren van het lichaam. Het is belangrijk om een constante en regelmatige toevoer van voldoende zink te krijgen, omdat zink niet wordt opgeslagen omdat het lichaam geen mechanisme heeft om het efficiënt op te slaan, net als bij andere essentiële voedingsstoffen, met name in vet oplosbare vitamines. Daarom is Vitaminfood in het leven geroepen, om zo'n voedingsprobleem op te lossen. Volledige voeding op uw gemak 24/7.

Zink wordt overal in de dunne darm opgenomen en is concentratieafhankelijk. De absorptie uit de waterige toestand is echter meer, tot 60-70% hoger dan in element- en samengestelde vorm. Dat is vrij hoog en voor diegenen die hun zinkgehalte willen verhogen, vooral als ze herstellen van een tekort, zal het een grote opsteker zijn om bronnen te krijgen die zink in oplossingsvorm verpakken.

De maaltijdvervangers van Vitaminfood zijn ontworpen als voedingsshakes en zijn daarom een perfecte match. Al je voedingsstoffen binnenkrijgen in de vorm dat ze maximaal worden opgenomen. Vitaminfood is de juiste keuze als je op weg bent naar die gezondheidstransformatie. Het behalen van dat voedingsdoel kan bij ons iets makkelijker zijn.


Rollen van zink in het lichaam.


1. Enzymfunctie

Zink is betrokken bij heel veel reacties en is in verband gebracht met minstens 300 verschillende enzymen... dat zijn veel reacties voor het geval je het gemist hebt. Zink moet er gewoon zijn om je lichaam optimaal te laten functioneren… Ik bedoel al die enzymen; u kunt het zich niet veroorloven om weinig zink te hebben.

Deze reacties omvatten die welke betrokken zijn bij de synthese en de afbraak van koolhydraten, lipiden, eiwitten, nucleïnezuren en nog veel meer structurele en functionele lichaamsverbindingen.

Dit zijn elementen die niet alleen in één orgaan voorkomen of alleen relevant zijn voor bodybuilders. Integendeel, dit is een gebied waar iedereen baat heeft bij een optimaal zinkgehalte van Vitaminfood.

2. Cellulaire functies

Zink stabiliseert de moleculaire structuur van cellulaire componenten en membranen en draagt zo bij aan de stijfheid en integriteit van cellen en organen. Het is ook betrokken bij celdeling.

3. Genetische expressie

Zink speelt een essentiële rol bij de transcriptie van polynucleotiden, een van de stappen in genexpressie.

4. Immuniteit en weerstand tegen ziekten

Zink beïnvloedt zowel de humorale als de cellulaire immuniteit. het is noodzakelijk voor de immuuncelfunctie en celsignalering, een tekort kan leiden tot een verzwakte immuunrespons. Zink vermindert ook oxidatieve stress, wat een negatieve factor is voor je immuunsysteem.

5. Weefselherstel en wondgenezing

Zink is nuttig bij de vorming van collageen, een structureel onderdeel van de meeste lichaamsweefsels. Met name de huid bevat ook een groot deel van de totale zinkvoorraad. In ziekenhuizen wordt het vaak gebruikt als behandeling voor brandwonden, bepaalde zweren en ander huidletsel. Het op natuurlijke wijze consumeren in diëten kan deze processen ook helpen bevorderen.

6. Proeven en ruiken

Een van de enzymen die betrokken zijn bij het opwekken van smaak- en reukimpulsen is sterk afhankelijk van zink, vandaar dat een tekort deze zintuigen kan aantasten totdat de niveaus weer normaal zijn.

7. Lichaamsgroei, ontwikkeling en rijping

Zink is essentieel voor de groei- en rijpingsprocessen in het lichaam. Vooral in de groeifasen zal een constante, adequate toevoer van zink u helpen bij kleine problemen, twijfels of stress. In gevallen van zinktekort is een belemmerde en vertraagde groei en ontwikkeling een veel voorkomend symptoom en effect.

8. Verminder ontstekingen

Met verminderde ontsteking komen andere gezondheidsvoordelen die variëren met de leeftijd. Voor jonge, levendige mensen helpt het acne te behandelen die de gladde, soepele huid ruïneert. Voor mensen van middelbare leeftijd helpt het het risico te verminderen op het ontwikkelen van chronische aandoeningen die op deze leeftijd de kop opsteken. Dit omvat hypertensie, hart- en vaatziekten en complicaties in verschillende organen. Bij ouderen worden de tekenen van veroudering verminderd en worden de effecten zoals maculadegeneratie vertraagd.

9. Zink heeft extra voordelen die specifiek zijn voor mannen, waaronder

Zink helpt bij het handhaven van gezonde testosteronniveaus die gepaard gaan met andere voordelen zoals een optimaal libido, toename van spiermassa en juiste erecties. Zink helpt ook om de prostaat gezond te houden, vooral met de leeftijd.

Het is ook in verband gebracht met het vertragen van kaalheid en helpt bij het bestrijden van acne.

Zink tekort

Zinktekort is een zeldzame aandoening en treedt meestal op als gevolg van onvoldoende toevoer van de voeding als gevolg van ondervoeding door honger en verhongering of factoren als alcoholisme. Het kan ook worden veroorzaakt door verminderde opname in de darmen.


De symptomen en effecten van zinktekort zijn de volgende:


· Groeivertraging en vertraagde botrijping.

· Verlies van eetlust

· Verminderd immuunsysteem en verhoogde vatbaarheid voor infecties.

· Gewichtsverlies

· Vertraagde genezing van wonden

· Verminderde cellulaire functie

· Ernstig haarverlies

· Diarree

· Smaak abnormaalmaliteiten

· Geestelijke lethargie

· Hypogonadisme bij mannen

· Vertraagde seksuele rijping

· Impotentie

· Oog- en huidlaesies.


Zink toxiciteit


De aanbevolen bovengrens voor dagelijkse inname is 45 mg/dag en als deze wordt overschreden en extremiteiten worden bereikt door grote doses in te nemen, wordt zink giftig. Het middel van het lichaam om het teveel te elimineren is via de nieren en via uitwerpselen in de ontlasting. Deze processen zijn echter traag en hoewel het waarschijnlijk al in de bloedbaan is opgenomen, blijft het teveel schadelijk voor het lichaam.

De symptomen van het hebben van zink in giftige hoeveelheden zijn onder meer:

· Misselijkheid braken

· Verlies van eetlust

· Buikkrampen

· Diarree hoofdpijn

De effecten van chronische zinktoxiciteit die langer dan een paar uur aanhoudt, zijn onder meer:

· Lage koperstatus - een teveel aan zink beïnvloedt het metabolisme van andere voedingsstoffen en koper is een van de zwaarst getroffenen. Bij een hoge zinkconcentratie neemt de hoeveelheid koper die uit de darmen wordt opgenomen drastisch en aanzienlijk af.

· Veranderde ijzerfunctie in het lichaam, waardoor processen zoals hemoglobinevorming worden beïnvloed

· Verminderde immuunfunctie – zink in hoeveelheden die groter of kleiner zijn dan de lichamelijke behoefte beïnvloedt het vermogen van het lichaam om ziekten te bestrijden en is een belangrijk teken van een afwijking in het zinkgehalte.

· Verminderde hoeveelheid lipoproteïne met hoge dichtheid. Dit zijn gezonde lipoproteïnen en u zou hiervan een optimaal niveau moeten hebben, aangezien het lichaam ze nodig heeft en het risico om schadelijk te zijn van nature laag is.


Vitaminfood is ontworpen met voldoende zink voor je lichaam. We kunnen u helpen uw voedingsdoelen te bereiken en een gezond micronutriëntenprofiel te behouden. Maak een account en een abonnement aan om periodiek uw dosis Vitaminfood te ontvangen.

 

 

 

References:

 

 

1.       https://patient.info/doctor/zinc-deficiency-excess-and-supplementation-pro

 

 

2.       https://www.healthline.com/nutrition/zinc#:~:text=Zinc%20is%20needed%20for%20DNA,absorption%20may%20need%20to%20supplement.

 

 

3.       https://www.rxlist.com/zinc/supplements.htm

 

 

4.       https://betteryou.com/blogs/health-hub/magnesium-zinc

 

 

5.       https://www.womenshealthmag.com/food/g19967379/signs-youre-not-getting-zinc/

 

 

6.       avogel.co.uk/health/mens-health/4-reasons-why-men-need-zinc/

 

 

7.       https://www.peacehealth.org/medical-topics/id/hn-2934002

 

 

Reactie plaatsen