Een diepe duik in plantaardige eiwitten

Plantaardige diëten en eiwitsupplementen veroveren de wereld met geweld. Seitan, tofu en tempeh zijn veelgebruikte vleesalternatieven voor veganisten. Plantaardig eiwit is veiliger en gezonder, voor jou en voor de planeet.

Vitaminfood is een aanbevolen keuze voor plantaardige eiwitshakes en eiwitshakes zonder suiker. Vitaminfood biedt gezonde plantaardige eiwitpoedersupplementen en shakes. Geen veganistische rotzooi zoals sommige populaire veganistische vleesalternatieven en hamburgers. Plantaardig eiwit kan ook worden verkregen uit eiwitrepen en inclusieve maaltijdplannen.

Waarom zou je overstappen op plantaardige eiwitbronnen en een over het algemeen plantaardig dieet? De redenen zijn talrijk en volledig gerechtvaardigd. Bovenaan de lijst staan de gezondheidsvoordelen en duurzaamheidskwesties.


Redenen om plantaardige maaltijden en eiwitbronnen te gebruiken.


Er zijn twee belangrijke redenen:


Gezondheidsvoordelen
Dierlijke producten, vooral rood vlees, zijn in verband gebracht met niet-overdraagbare ziekten zoals hartcomplicaties en kanker. Studies op studies zijn er om deze beweringen te staven. Plantaardige eiwitten zijn een gezonder alternatief en verminderen het risico op ziekten zoals kanker met wel 40%. Voor zowel sporters als gewone mensen is dit een prestatiebevorderende en levensverlengende oplossing.


Duurzaamheidsdoelstellingen en impact op het milieu


Planten hebben ook veel minder grondstoffen nodig voor dezelfde hoeveelheid eiwit in vergelijking met dierlijke eiwitten. Minder water, minder meststoffen voor de groei en minder brandstof voor de verwerking. Pond voor pond is de ecologische voetafdruk ongelooflijk kleiner voor de productie van planten dan voor het fokken en verwerken van dieren (90% minder water).

Het verbluffende feit is dat plantaardig eiwit met zulke minimale middelen nog steeds gezonder is en een compleet eiwitprofiel levert.

Voor degenen die hun maaltijden bereiden, moet u uw eiwitbronnen in evenwicht houden. Wisselen van eiwitbronnen is net zo eenvoudig als wisselen tussen verschillende dierlijke eiwitbronnen (eieren, melk, vlees) of vandaag gegrild vlees eten omdat je de afgelopen dagen gebraden kip hebt gegeten. Dat is de eenvoud die nodig is om alle 9 essentiële aminozuren binnen te krijgen en dierlijke eiwitten te schrappen of in ieder geval hun inname sterk te verminderen. Erwten en soja hebben een compleet eiwitprofiel.

Laten we dieper ingaan op plantaardige eiwitbronnen en de algemene gezondheidsvoordelen die deze transformatie met zich meebrengt.


Gezondheidsvoordelen van plantaardige eiwitten.
Het eiwitpakket


Eiwitten zijn slechts één onderdeel van onze voeding. Veel eiwitbronnen, meer nog, dierlijke eiwitsupplementen leveren precies dat eiwit alleen. Dit laat je verstoken van de andere vitale voedingsstoffen. Eiwit zou als een compleet voedingspakket moeten komen. Plants and Vitaminfoood veganistische eiwitshakes leveren een compleet eiwitpakket. Koolhydraten, vitaminen, fotochemische, verzadigde vetten en mineralen.

Deze zorgen op hun beurt voor meer gezondheidsvoordelen die anders niet uit eiwitten alleen zouden worden gehaald. Bijvoorbeeld ontgifting van vrije radicalen door antioxidanten.

Zorg goed voor je spieren.
Eiwitten zijn nodig om spieren te voeden, versleten weefsels te herstellen en gescheurde spieren weer op te bouwen. Dit maakt het een onbetaalbaar apparaat voor ontwikkeling en fitness. Dit is een basisgebruik voor eiwitten en ook planten helpen hierbij.

Plantaardige eiwitten zoals erwten en hennep verhogen de spierdikte en vasthoudendheid.

Verbeter atletische prestaties
Vlees is al lang het sportdieet, maar ook dat is aan het veranderen. Veel atleten racen voor een veganistisch of vegetarisch dieet, waaronder The William Sisters die heersen in het vrouwentennis, Tom Brady die een top NFL-speler is, Lewis Hamilton- formule 1, Kyrie Irving- NBA en meer in de NFL, MMA, triatlons , UFC.

Plantaardig eiwit verbetert prestatie en herstel. Het vermindert ontstekingen door zijn antioxiderende eigenschappen. Het zorgt ook voor uw cardiovasculaire gezondheid, wat een groot struikelblok is voor duurtrainers vanwege de hoge drukspanning. Een plantaardig dieet zal je helpen om je gewenste excellentie te bereiken.

Ook Vitaminfood wordt gebruikt door verschillende high intensity trainers in onze partnersportscholen en lifestylecentra; we hebben niets dan het beste geleverd aan onze vertrouwde klanten. We kunnen u helpen uw herstel te stimuleren en de cellulaire schade door ontsteking veroorzaakt door melkzuur te herstellen.


Ziekte bestrijden


In tegenstelling tot dierlijke bronnen die ziekterisico's verhogen en de levensverwachting verlagen, helpt een plantaardige dieetshake je bij het minste signaal om ziektes af te weren.

Een gezonde plantaardige eiwitshake levert vitamines en mineralen in grote hoeveelheden, waardoor uw vereiste dagelijkse inname wordt verhoogd. Planten hebben ook bioactieve stoffen en antioxidanten voor je immuunsysteem.

Onze gezonde shakes worden minimaal verwerkt tot natuurlijke diëten. Vitaminfood behoudt alle fytochemicaliën en voegt maca-wortelpoeder toe aan de eiwitpoeders en shakes om de bijbehorende extra voordelen te bieden.


Gewichtsverlies


Maaltijdvervangers en gezonde eiwitshakes kunnen je helpen bij het afvallen. Hier is hoe eiwit de glycemische index van voedsel verlaagt, waardoor er minder glucose in de bloedbaan vrijkomt. Het helpt ook m te verbrandenerts energie omdat ze moeilijker te verteren zijn.

Je behoudt een gezonde spiermassa door meer eiwitten te eten terwijl je het ongezonde vet verliest en extra calorieën verbrandt.

Plantaardige eiwitten die minimaal verwerkt en ongeraffineerd zijn, verhogen het vezelgehalte in uw dieet. Hierdoor heb je langer een vol gevoel dan vlezige diëten. Sommige bronnen, zoals hennep, verminderen ook het verlangen naar suiker. Zo verminder je tussendoortjes en val je sneller en gezonder af.

Gezonde vetten
Planten hebben een laag cholesterolgehalte en hoge hoeveelheden linolzuur en alfa-linolzuur. Veganistische eiwitbronnen kunnen de lipoproteïnen met lage dichtheid (LDL) in de bloedbaan verminderen. Dit LDL is het slechte cholesterol, terwijl de hoge dichtheid het goede cholesterol is.

Complicaties als verstopte bloedvaten en hypertensie worden verholpen met een verantwoorde voedingskeuze in plaats van medisch.

Darm gezondheid
Darmkanker, prikkelbare darmsyndroom (IBS) en prikkelbaarheid van de darm zijn enkele van de darmgezondheidsproblemen. Vezels, prebiotica en probiotica die in planten worden aangetroffen, zorgen voor deze problemen en verminderen het risico op kanker.

Constipatie wordt ook verlicht door plantaardige diëten te eten. Vlees is een van de moeilijkste voedingsmiddelen voor mensen om te verteren.

De interactie van het darmmicrobioom en vlees heeft ook invloed op deze nuttige organismen, waardoor het risico op obesitas, diabetes en kanker toeneemt. Plantaardig eiwit heeft echter contra-intuïtieve effecten omdat het de goede bacteriën voedt in plaats van te vernietigen.

Helder, geen acne huid en jongere looks
De productie van collageen wordt begunstigd door plantaardige diëten die ontstekingen verminderen. Dit resulteert in een gezondere huid met een jongere uitstraling.

Collageen vormt 80% van uw huid; het grootste orgaan van het lichaam. Het geeft de huid en andere organen structuur. Eiwitbronnen die ontstekingen veroorzaken, verminderen de collageenproductie en beïnvloeden het uiterlijk van de huid.

Het opruimen van je huid zal de uitscheiding verbeteren en signaleren dat andere lichaamsstructuren ook gezond zijn.


Biologisch


Vitaminfood wordt bereid met ingrediënten van biologische oorsprong, zodat u geen hormonen, antibiotica of giftige chemicaliën in uw voedsel krijgt.

Het is ook gemakkelijker om biologische plantaardige eiwitbronnen te kweken of te verkrijgen en te verifiëren dan voor dieren.


Hoe verschillen plantaardige en dierlijke bronnen?


Plantaardig eiwit verschilt van dierlijk eiwit in aminoprofiel en eiwitkwaliteit. Hoewel dieren ongezond zijn, leveren ze volledige eiwitten, terwijl de meeste planten, met uitzondering van soja en erwten, onvolledig zijn. Het mengen, variëren en afwisselen van bronnen, wat een heel eenvoudig proces is, lost dit probleem echter op.

Dierlijk eiwit is moeilijk te verteren en dwingt het lichaam om enzymen te pompen, maar planten zijn minder complex. Ascorbinezuur helpt ook bij de opname van voedingsstoffen voor planten, zoals ijzer en aminozuren. De kwaliteit, een maatstaf voor verteerbaarheid en opname, verschilt van plant tot plant.

Hierna volgt een vergelijking van enkele hoogwaardige plantaardige eiwitbronnen en hun isolaten – erwten, soja, tarwe, kikkererwten, kidneybonen, hennep, rijst en chiazaden.


Erwten eiwit:


Erwten staan bekend om hun hoge ijzergehalte. Ze zijn waarschijnlijk de hoogste van de populaire plantaardige eiwitbronnen. Erwten zijn ook rijk aan magnesium, foliumzuur en kalium.

Erwteneiwit wordt ook goed verdragen en heeft zeer minimale bijwerkingen. Dit zijn ook de favoriete eiwitten van Vitaminfood en worden afzonderlijk in meer detail besproken.

De voordelen voor de gezondheid zijn onder meer:

Is een complete eiwitbron met alle 9 essentiële aminozuren.
Het is geschikt voor mensen met speciale diëten – allergeenvrij, veganistisch, glutenvrij en zuivelvrij.
Helpt net zo goed spieren op te bouwen als whey en een nog grotere spierdikte dan whey. Het bevat veel aminozuren met vertakte ketens.
Goed voor de gezondheid van het hart door de bloeddruk en het cholesterolgehalte te verlagen.
Bevordert de eetlust en helpt bij het afvallen - tegenstrijdig toch... erwten geven je een verzadigd gevoel na een stevige maaltijd.
Het ondergaat een van de minste bewerkingen voor eiwitisolatie en -concentratie. Het proces is eigenlijk mechanisch waardoor het meer voedingsstoffen vasthoudt dan andere chemisch verwerkte alternatieven.
Mogelijke nadelen:


Het natriumgehalte in het isolaat kan te hoog zijn, maar onze oplossingen zijn goed gereguleerd.


Iets minder methionine dan soja, maar nog steeds compleet.


Soja eiwit:


Soja is een van de bekendste plantaardige eiwitten vanwege het hoge eiwitgehalte – gemiddeld 90%. De bonen zijn gestructureerd voor maximale eiwitverpakking, waardoor het een echte boost is voor eiwitzoekers. Soja is ook een complete eiwitbron.

Het is ook extra laag in cholesterol en verzadigde vetten en rijk aan vezels, ijzer, calcium, zink, B-vitamines en fytochemicaliën.


Meer gezondheidsvoordelen zijn onder andere:


Stimuleer de gezondheid van het hart door de opname van cholesterol te verminderen en de serumconcentraties van totaal cholesterol te verlagen. Je moet ongeveer 125g soja-eiwit per dag innemen om de effecten te ervaren.
Houd hyperglykemie onder controle omdat het hoge eiwitgehalte de glycemische index van voedsel verlaagt. Dit zou diabetespatiënten kunnen helpen.


Vermindert het risico op kanker – soja bevat genisteïne en daidzHet is een verbinding die voorkomt dat tumoren bloedvaten vormen voor voeding. Dit geldt vooral voor borstkanker.


Remt de expressie van symptomen van de menopauze en het postmenopauzale syndroom. Soja bevat isoflavonen, een klasse van fytochemicaliën die werken als fyto-oestrogenen. Dit werkt als een hormonale vervanging zoals die worden toegediend in relevante PMS-programma's. Isoflavonen bootsen de effecten van oestrogeen na en verminderen de manifestatie van tekenen als botcalciumverlies.
Mogelijke nadelen:


De fytochemicaliën kunnen verloren gaan bij chemische verwerking voor eiwitisolatie.


Soja is eerder in verband gebracht met het verlagen van testosteron en het verhogen van fyto-oestrogenen bij mannen.
Soja is een veel voorkomend allergeen dat hooikoorts, jeuk en anafylaxie veroorzaakt.
Kan hypoglykemie veroorzaken bij mensen met een laag suikergehalte.
Kan nierstenen veroorzaken door oxalaten, ontstekingen, mineraaltekort door fytaten die de opname ervan remmen en verhoogde risico's op kanker.
Soja wordt op grote schaal verbouwd met anorganische landbouwinputs die de kans op kankerverwekkendheid verhogen en is ook op grote schaal onderhevig aan genetische modificatie.


Trypsine- en proteaseremmers maken het moeilijk om het eiwit uit deze bron te verteren.


Bruine rijst eiwit:


Bruine rijst is zeer hypoallergeen en bevat geen veel voorkomende allergenen. Het is zeer licht verteerbaar en vrij van maagbijwerkingen.

Rijstproteïne helpt ook bij ontstekingen
Aambeien
Geelzucht
Misselijkheid
Verlamming
Het heeft ook een speciaal thermisch effect waardoor men meer vet verbrandt.
Bruine rijst bevat veel vezels, vitaminen en mineralen.
Mogelijke nadelen zijn onder meer het feit dat rijstteelt in overstroomde velden leidt tot ophoping van chemicaliën. Sporen van arseenverbindingen zijn ook gevonden in monsters van bruine rijst volgens de kweekmethode.

De voordelen waardoor het wordt aanbevolen voor diabetespatiënten zijn ook beperkt tot bruine kleefrijst en zeldzamer in het eiwitisolaat vanwege verwerking.Hennep eiwit:

Hennepzaden zijn verwant aan de cannabis sativa plant, maar verschillen van marihuana.

Het is een complete eiwitbron met alle 9 essentiële aminozuren. Het is ook rijk aan magnesium, ijzer, calcium, zink en selenium.

Hennep levert gezonde hoeveelheden omega 3 en omega 6 in de verhouding 3:1, wat qua voedingswaarde wenselijk is.


Andere voordelen zijn:


Vermindert ontstekingen
Vermindert symptomen van postmenopauzaal syndroom en huidziekten.
Heeft 80% in water oplosbare vezels die de glycemische index verlagen.
Heeft aminozuren met vertakte ketens voor spierherstel en -dikte.
Reinigt de dikke darm en bestrijdt het verlangen naar suiker.
Mogelijke nadelen zijn:

Grote hoeveelheden vezels veroorzaken een opgeblazen gevoel, gas, bloedarmoede en diarree.
De veiligheid voor zwangere en zogende vrouwen staat ter discussie. Dat geldt ook voor mensen met bloedarmoede en verminderde immuniteit.
De aardse smaak is misschien te sterk voor sommige mensen (als je verschillende plantaardige producten hebt geprobeerd, zou het echter niet veel moeten zijn.)
Gekoppeld aan een hoger risico op bloedingen door remming van de vorming van bloedplaatjes en interactie met anticoagulantia.


Kikkererwten


Hun beige kleur is bekend bij velen die plantaardige voeding hebben geprobeerd.

Een van de grootste sterke punten is choline. Choline verhoogt onze geestelijke gezondheid. Choline verbetert de cognitieve functie en heeft een positieve invloed op de hersen- en zenuwfunctie. Dit helpt op zijn beurt de stemming, het geheugen, de motorische controle en leerprocessen.

Meer voordelen zijn onder andere:

Botgezondheid - kikkererwten hebben voldoende hoeveelheden ijzer en calcium die de botgezondheid bevorderen. Net als erwten bevatten ze grote hoeveelheden niet-heemijzer.
Bloeddrukcontrole - hun kaliumgehalte brengt de natriuminname in evenwicht en reguleert zo de bloeddruk.
Hart - vezels, kalium, ijzer, selenium, B-vitamines werken allemaal samen voor een betere gezondheid van het hart.
Selenium en beta-caroteen verminderen ook het risico op kanker.
Kikkererwten reguleren het cholesterolgehalte, de bloedglucose, voedingsvezels en ontstekingen.
Mogelijke nadelen zijn:

Gifstoffen zijn aanwezig in rauwe en ongekookte vormen.
Heeft complexe suikers die moeilijk verteerbaar zijn.
Kalium kan bij langdurig gebruik nierstenen veroorzaken.


Bruine bonen


Kidneybonen zijn een geweldige bron van eiwitten en ijzer, en hebben een gevarieerder nutriëntenportfolio dan de meeste plantaardige eiwitten.

Ze zitten boordevol zetmeelrijke koolhydraten die langzaam glucose afgeven.
Vezels zijn bestand tegen zetmeel en helpen bij het afvallen.
Bruine bonen hebben van nature ook prebiotica die de darmmicrobiomen voeden.
Foliumzuur, molybdeen, ijzer, mangaan, koper, kalium en vitamine K zijn ook in overvloed aanwezig.
Helpt bij de preventie van darmkanker met zijn bioactieve stoffen.


Mogelijke nadelen:


Ernstig opgeblazen gevoel en winderigheid voor sommige mensen en slechts mild voor anderen; moeten eerst worden geweekt voor degenen die koken.
Heeft antinutriënten die de opname van voedingsstoffen belemmeren. Deze omvatten fytaten, proteaseremmers en zetmeelblokkers.
Giftige verbindingen en hemagglutinine die niet altijd wenselijk zijn,
Tarwe eiwit

Tarwe-eiwit is gluten, de kleverige substantie die verantwoordelijk is voor een lichte elasticiteit in deeg, brood en sommige baksels. Het wordt gebruikt voor de productie van glutenbindmiddel, vulmiddel en vulmiddel voor de voedingsindustrie.

Glutien is ook een veel voorkomend allergeen, vandaar de noodzaak waakzaam te blijven voor de aanwezigheid ervan in voedingsmiddelen.

Er zijn twee soorten eiwitten: het monomere en isomere eiwit, waarvan tarwe ook varieert met de variëteit. Het heeft veel vezels in zijn ongeraffineerde staat die kunnen helpen bij darmkanker.


Nadelen van tarwe als eiwitbron zijn onder meer


Een groot nadeel is de schade aan de dunne darm. Voor mensen die lijden aan coeliakie (beschadigde dunne darm door afgestoten oppervlak dat de absorptie beïnvloedt), is glutenintolerantie ook een waarschijnlijk effect. Gluten is daarom catastrofaal voor hen en kan leiden tot ernstige bijwerkingen zoals hersenaandoeningen als gevolg van een tekort aan voedingsstoffen.
De wijdverbreide teelt van GGO-variëteiten en anorganische landbouwinputs. Deze twee factoren samen verhogen het risico op het ontwikkelen van kanker aanzienlijk. Landbouwchemicaliën zijn ook bekende kankerverwekkende stoffen.


Tarwe is vaak sterk geraffineerd en is meer een norm voor de industrie - heel weinig tarweproducten zijn legitiem volkoren. Dit elimineert hun vezels en fytonutriënten en laat bijna nul koolhydraten achter.
Tarwe bevat ook antinutriënten zoals lectines en fytaten die de opnamesnelheid van voedingsstoffen verminderen.


Andere bronnen zijn onder meer:


Spelt komt uit de tarwefamilie en is ook een oud graangewas. Het is rijk aan zink, heeft een matige glycemische index en bevordert de spijsvertering.

chia

Chiazaden behoren tot de gezondste voedingsmiddelen ter wereld, boordevol mineralen voor de gezondheid van de botten en antioxidanten voor het immuunsysteem en omega 3 en 6 voor de hersenfunctie.

Ze zijn ook gemaakt van ongeveer 14% eiwit per gewicht, waardoor ze ideale eiwitbronnen zijn. Hun koolhydraten zijn ook bijna volledig uit vezels. Chiazaad is erg gezond.

Het nadeel is hun prijs die een beetje aan de hoge kant is en hun kleine aanbevolen dosering van ongeveer 2 theelepels per dag. Dit is een grote beperkende factor voor diegenen die alleen eiwitten uit chia willen halen. Het is raadzaam om het te gebruiken als aanvulling op eiwitsupplementen met een tekort aan voedingsstoffen.


Linzen


Linzen zijn betaalbare eiwitbronnen en ook nuttig. Linzen zitten boordevol vezels, selenium, foliumzuur en kalium.

Deze voedingsstoffen maken ze ideaal voor de gezondheid van het hart, zwangerschap en kankerpreventie. Ze zorgen ook voor verzadiging van de voeding.

Dat zijn de belangrijkste plantaardige eiwitbronnen, enkele van hun voordelen en enkele mogelijke nadelen.

Bij Vitaminfood geloven we dat een plantaardige voedingskeuze een bewuste keuze is.

Plantaardig eiwit is een gezonder alternatief voor vlees en dierlijke bronnen. Kies voor Vitaminfood; een veganistisch, vegetarisch of flexitarisch dieet en begin de vruchten te plukken van groen eten. Als de klim te steil lijkt, begin dan langzaam met afbouwen en langzaam vervangen door Vitaminfood, geleidelijk verhogend tot volledige eliminatie.

Vitaminfood maaltijdvervangende en eiwitshakes voor uw lunch of welke maaltijd dan ook zijn beschikbaar om u tijdens uw reis te ondersteunen en te ondersteunen. Koop nu onze veganistische, biologische en suikervrije shakes.

References:

 

 1.     https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1595159/
 2.     https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/soy/
 3.     https://www.myprotein.com/thezone/nutrition/benefits-side-effects-soy-protein/
 4.     https://www.medicalnewstoday.com/articles/280244#risks
 5.     https://www.telegraph.co.uk/health-fitness/nutrition/best-vegan-protein-shakes-powder-2020/
 6.     https://www.onegreenplanet.org/vegan-food/on-the-go-plant-based-protein-shakes/
 7.     https://michaelkummer.com/health/best-vegan-meal-replacement/
 8.     https://khni.kerry.com/news/blog/nutritional-benefits-of-plant-proteins-taking-root-with-consumers/
 9.     https://www.eatthis.com/plant-based-protein-benefits/
 10. https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/nutrition-basics/how-does-plant-forward-eating-benefit-your-health
 11. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/protein/
 12. https://www.ndtv.com/food/if-you-are-an-athlete-follow-a-plant-based-diet-to-boost-your-performance-1976441

Reactie plaatsen