B3 in Vitaminfood: gezondheidsvoordeel van vitamines

B3 in Vitaminfood: gezondheidsvoordeel van vitamines

Niacine maakt deel uit van de B-vitamines; het wordt ook wel vitamine B3 genoemd. Net als alle andere B-vitamines is het van vitaal belang voor de energiestofwisseling. Niacine bestaat in twee verschillende chemische vormen die beide verschillende effecten op het lichaam hebben.

Nicotinamide – waarvan het effect onder meer het cholesterolgehalte verlaagt. Het zou ook het risico op het ontwikkelen van hartaandoeningen kunnen verlagen.


Nicotinezuur – de effecten hiervan zijn onder meer het verlagen van het risico op het krijgen van bepaalde huidkankers: niet-melanoom en het behandelen van psoriasis.


Niacine (nicotinezuur, nicotinamide) derivaten omvatten nicotinamide adenine dinucleotide (NAD) en nicotinamide adenine dinucleotide fosfaat (NADP), die co-enzymen zijn in oxidatie-reductiereacties. Ze zijn van vitaal belang in het celmetabolisme als cofactoren, co-enzymen en intermediaire verbindingen.


Belang van vitamine B3 in de voeding


1. Voorkomt hartaandoeningen

Niacine heeft het potentieel om oxidatieve stress en ontstekingen te verminderen. Deze aandoeningen verhogen zowel de belasting van het hart als de spieren, zenuwen en bloedvaten. Niacine kan echter atherosclerose voorkomen en helpen een gezond hart te behouden.

Bij zieke mensen kan niacinetherapie in combinatie met statines helpen bij de behandeling van hartaandoeningen.

2. Verhoogt de hersenfunctie

Niacine speelt een rol bij de synthese en afbraak van glucose in de hersenen. De NAD en NADP zijn belangrijke enzym-cofactoren bij de afbraak van mitochondriale energie, dus een gezonde hoeveelheid stimuleert de activiteit van mitochondriën in de hersenen. Dit zou ook kunnen helpen bij het verminderen van de snelheid van neurale achteruitgang en de manifestatie van de symptomen van Alzheimer.

3. Verlaag cholesterol

In klinische onderzoeken is bewezen dat nicotineamide de hoeveelheid cholesterol met een lage dichtheid in het bloed en het lichaam vermindert en tegelijkertijd een toename van cholesterol met een hoge dichtheid bevordert. Dit is een zeer wenselijke toestand, aangezien LDL's schadelijk zijn en kunnen leiden tot hypertensie, terwijl HDL's door het lichaam en de hersenen nodig zijn voor gebruik.

4. Behandel diabetes type 1

Niacine kan worden gereguleerd om de hoeveelheid koolhydraten die wordt omgezet in energie te beheersen en om deze hoeveelheid te verhogen. Dit zou kunnen helpen bij het reguleren van de bloedglucose bij diabetes type 1, vooral als het zeer vroeg wordt ontdekt.

5. Help een gezonde huidontwikkeling door huidacne te verminderen en schade door zonnestralen te corrigeren. Het helpt ook de huidconditie te verbeteren van huidkanker die het melanoom niet heeft aangetast.

6. Metabolisme van koolhydraten

Niacine is een belangrijk co-enzym in de energieproductieprocessen. De NAD en NADP worden beide gebruikt in de tussenliggende processen van het vrijkomen van chemische energie. Deze derivaten van vitamine B3 maken het onmogelijk voor het metabolisme van koolhydraten om door te gaan als ze ontbreken.

7. Langer een erectie behouden bij mannen met matige tot intense erectiestoornissen.

Vanwege de invloed die niacine heeft als co-enzym in verschillende processen op de hersenfunctie, de bloedcirculatie en de opname van verbindingen en elementen, is waargenomen dat suppletie ook kan helpen bij het licht verlengen van de lengte van een erectie.


Vitamine B3-tekort


Vitamine B3 is in zeer redelijke hoeveelheden oplosbaar in water. Het meeste ervan circuleert dus in het bloedplasma als een opgeloste verbinding. Overtollige hoeveelheden worden daarom via de urine uitgescheiden wanneer het bloed door de nieren gaat. Het grootste deel van de niacine wordt verkregen uit voedsel en moet daarom regelmatig worden aangevuld.

Vitaminfood maaltijdvervangende shakes voor lunch, ontbijt of avondeten (net welke maaltijd u ook kiest), zijn een gemakkelijke manier om uw micronutriënten in de gaten te houden en ervoor te zorgen dat niacine onder controle is. Er wordt maar heel weinig in het lichaam gemaakt van het aminozuur tryptofaan, dus neem je complete voedingsabonnement op Vitaminfood.

Vitamine B3-tekort wordt in de meeste gevallen Pellagra genoemd. Het kan worden veroorzaakt door een tekort aan aminozuur tryptofaan.

De effecten van Pellagra zijn het meest uitgesproken op de huid, de hersenen en het maagdarmkanaal. Diëten zoals maïs als basisvoedsel verhogen het risico op het ontwikkelen van deze ziekte. De maaltijdvervangende poeders van Vitaminfood zijn ontworpen voor de tevredenheid van iedereen en verrijkt met voldoende vitamine B3. Koop Vitaminfood-maaltijdshakes om de lente en het einde van de zomer door te komen, wanneer u het meest kwetsbaar bent, en om uw reserves het hele jaar door te vergroten.

Aandoeningen die leiden tot verminderde omzetting of productie van tryptofaan zijn onder meer het carcinoïdsyndroom en hartnup-deficiëntie. Een tekort aan niacine kan ook worden veroorzaakt door alcoholisme, diarree, cirrose en langdurig gebruik van antibiotica.


De symptomen zijn:


Donkerrode uitslag op het lichaam, vooral armen, voeten en gezicht. Het is een lichtgevoelige uitslag die erger wordt bij blootstelling aan zonlicht en sterk lijkt op zonnebrand, maar dat niet is. Het vormt onderscheidende patronen zoals halskettingen, laarzen en handschoenen op de verschillende delen die het verschijnt.

Dit is een aanhoudend effect dat, als het niet wordt opgelost, resulteert in een bruine en schilferige huid. Het inwendige lichaam wordt ook aangetast in de vorm van een ontstoken darm vanaf de tong, brandwonden in de mond en zweren. De keel kan ook een branderig gevoel hebben waardoor men zich erg ongemakkelijk voelt. VerhoogtOok speekselproductie, misselijkheid, constipatie en diarree en buikpijn zijn symptomen van een tekort.

Latere en meer progressieve stadia worden gekenmerkt door verwardheid, desoriëntatie, geheugenverlies, paranoia, depressie, overmatige opwinding en depressie, slapeloosheid, vermoeidheid en apathie. Encefalopathie (hersenstoring) is een extreem gevolg van het tekort.

Behandeling met niacine lost deze problemen echter op, tenzij het een vergevorderd geval is, zoals een hersenstoring die meer zorg en behandeling vereist.

Werkzaamheid en toxiciteit van niacine

In tegenstelling tot de meeste andere vitamines heeft niacine enkele negatieve gezondheidseffecten als de werkzaamheid wordt overtroffen. Het wordt giftig in grote hoeveelheden, waardoor het noodzakelijk is om u aan de aanbevolen dagelijkse innamelimieten te houden.

Enkele veel voorkomende bijwerkingen van overdoses zijn:

· Niacine-flushing - vaak door nicotinesupplementen kan een flush met een tintelende pijn en een branderig gevoel optreden op de borst, nek en gezicht. Dit komt door vasodilatatie van de bloedvaten in deze regio's door de overdosis.

· Leverbeschadiging – te veel van wat dan ook en vooral te lang zal hoogstwaarschijnlijk schadelijk zijn als het product een bovengrens aan werkzaamheid heeft. Behandeling met niacinesupplementen kan voor cholesterol of hersenstimulatie zijn, wat resulteert in een langzame afgifte van nicotinezuur, wat schadelijk is voor de lever en na verloop van tijd schade toebrengt.


Misselijkheid


Buikpijn en maagklachten - verhoogde leverenzymen en een teveel aan nicotinezuur kunnen beide de reden zijn voor irritatie in de maag waardoor iemand moet braken.
Controle van de bloedsuikerspiegel – grote doses van 3-9 g/dag overstimuleren de stofwisselingsmechanismen van het lichaam, waardoor ze zowel op korte als op lange termijn worden aangetast.
Wazig zicht
Jicht door een toename van urinezuur in het lichaam.


Gebruik Vitaminfood om je te beschermen tegen een vitamine B3-tekort. We behoeden u voor de nadelige effecten en het grote ongemak dat gepaard gaat met pellagra. De jeuk en het branderige gevoel kunnen allemaal worden weggehouden met je maaltijdvervangende shake met Vitaminfood-smaak. Grijp nu de jouwe.

References

 

 

1.      https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/niacin-vitamin-b3/

 

 

2.      https://ufhealth.org/niacin

 

 

3.    https://www.msdmanuals.com/professional/nutritional-disorders/vitamin-deficiency-dependency-and-toxicity/niacin-deficiency

 

 

4.      https://www.merckmanuals.com/home/disorders-of-nutrition/vitamins/niacin-deficiency

 

 

Reactie plaatsen