Voordelen van het hebben van vitamine B6 in uw dieet

Voordelen van het hebben van vitamine B6 in uw dieet

Vitaminen en mineralen zijn essentieel en er zijn veel manieren om gezonde hoeveelheden binnen te krijgen. Maaltijdvervangende shakes van Vitaminfood zijn een manier om dat te doen. Vitamine B6 is een van de componenten en ook een van de essentiële vitamines en mineralen. Bekijk hieronder de voordelen ervan.

Vitamine B6 kan je vrolijker maken, een stuk gezonder qua immuunsysteem en hersenen. In combinatie met een paar andere voedingsstoffen kan het behoorlijk wat doen voor je geheugen en cognitieve vaardigheden.

Vitamine B6 is de algemene en generieke naam voor 6 andere vitameren die vrijwel dezelfde groep verbindingen zijn. Dit zijn pyridoxine (de meest voorkomende en vervangende naam voor vitamine B6 en ook de alcoholvariant), pyridoxal (de aldehydevariant), pyridoxamine en 3 andere fosfaatvarianten. Deze zijn allemaal belangrijk voor verschillende functies in het lichaam.

Vitaminfood maaltijdvervangende shakes zijn een complete maaltijdoptie met vitamine B6-verrijking om ervoor te zorgen dat u de benodigde hoeveelheden binnenkrijgt. Wij leveren de co-enzymvormen PLP en PMP om de bruikbaarheid van de B6 uit Vitaminfood-diëten verder te vergroten.


Voedingsvoordelen van vitamine B6 in de voeding


Vitamine B6 is een co-enzym in chemische reacties, voornamelijk voor energiemetabolisme en eiwitsynthese.
PLP en PMP zijn beide nodig voor het katalyseren van meer dan 100 verschillende enzymreacties die betrokken zijn bij het metabolisme van aminozuren en het metabolisme van lipiden, koolhydraten en enkelvoudige koolstofeenheden.

Dit maakt ze van vitaal belang voor het normale functioneren van het lichaam vanwege de aard en het belang van de reacties die ze katalyseren. De eiwitten die hier worden besproken zijn onder meer hemoglobine voor zuurstoftransport, aminozuren en vetzuren voor genetisch materiaal is ook in de lijst opgenomen.


Reguleer de hoeveelheden homocysteïne in het lichaam.


Dit is een aminozuur dat in verband is gebracht met congestief hartfalen als het in grote hoeveelheden in het bloed zit (hyperhomocysteïnemie). Dit veroorzaakt onder andere ontstekingen van het hart en de bloedvaten. Het is echter bewezen dat vitamine B6, B9 en B12 samenwerken om dit aminozuur onder controle te houden en CHF te voorkomen.


Synthese van neurotransmitters en myeline


De biosynthese van neurotransmitters in de hersenen hangt ook af van vitamine B6. De neurotransmitters zijn onder meer serotonine - verhoogt onze stemming en het tekort dat verband houdt met depressie, noradrenaline, melatonine - regelt de slaapcyclus door middel van een interne klok. De efficiënte overdracht van impulsen door zenuwcellen beïnvloedt de stemming, slaap en meer hormoongestuurde factoren.


4. Helpt infecties te bestrijden door het immuunsysteem te ondersteunen


Een tekort tast het immuunsysteem aan; zowel de celgemedieerde als de humorale verdedigingsmechanismen. De betrokken activiteiten zoals differentiatie en rijping, gevoeligheid en productie van antilichamen worden allemaal beïnvloed door een tekort en bevorderd door gezonde hoeveelheden.


Verbetert de conditie van de zwangerschap


Dit kan op verschillende manieren gebeuren:


Het helpt ochtendmisselijkheid te verminderen, ofwel het gevoel van misselijkheid of braken waarvan de prevalentie onder zwangere vrouwen hoog is. Dit verstoort vrij gemakkelijk en heel vaak sociale interacties en fysiek functioneren.
Vermindert vroeggeboorte door een gezonde ontwikkeling van het zenuwstelsel bij de foetus en het functioneren van de moeder te bevorderen.
Zorgen voor een normale ontwikkeling van de hersenen voor de foetus.


Getoond om kankers die de darm aantasten tegen te gaan. Darmkanker kan bijvoorbeeld voorkomen worden door een gezonde inname van vitamine B6
Verbeter het cognitief functioneren
Bij ouderen bij wie de cognitieve achteruitgang met het ouder worden sterk toeneemt, kan vitamine B6-suppletie helpen deze achteruitgang te verminderen en het risico op depressie op latere leeftijd te verminderen. Onder degenen die werden bestudeerd, scoorden degenen onder supplementen hoger in tests die de effectiviteit aantoonden.

Het stemmingsbevorderende effect kan de manifestatie van andere premenopauzale syndromen helpen verminderen
Vitamine B6 in de vorm van PLP is ook nodig bij de omzetting van tryptofaan, een aminozuur, in niacine, een andere B-vitamine (B3), waardoor een tekort wordt voorkomen en alle gezondheidsvoordelen van vitamine B3 worden bevorderd.


Behandeling van Carpaal Tunnel Syndroom


Deze aandoening veroorzaakt gevoelloosheid, pijn en zwakte van de vingers en hand als gevolg van problemen met de mediane zenuw bij de pols. Het kan zijn samengedrukt door herhaaldelijk letsel of stress en zwelling. Behandeling met Vitamine By6 blijkt in een aantal gevallen de conditie te verbeteren.

Andere medische voordelen van het hebben van gezonde hoeveelheden vitamine B6 en de suppletie ervan zijn:


Preventie en verbetering van artritis en osteoporose
Behandeling van erfelijke sideroblastaire anemie
Voorkom dat bijwerkingen van bepaalde antipsychotica zichtbaar worden. Bijwerkingen kunnen ongewenste spierbewegingen en neuroleptisch onvermogen zijn.


Vitamine B6 kan niet in het lichaam worden aangemaakt en moet daarom uit voedingsbronnen worden gehaald. Vitaminfood is een zekere en effectieve manier om uw dagelijkse dosis van de aanbevolen dagelijkse inname binnen te krijgen. Het is ook duurzaam voor langdurig gebruik en wanneer je maar wilt.

In het lichaam wordt vitamine B6 opgenomen in het jejunum, het bovenste deel van de dunne darm tussen de twaalfvingerige darm en het ileum. De concentratie kan worden gemeten aan de hand van plasma en er kan een tekort worden gerealiseerd.

De aanbevolen dagelijkse inname voor verschillende leeftijden.

Leeftijd

Mannelijk

Vrouwelijk

Zwangerschap

Borstvoeding

Geboorte tot 6 maanden

0,1mg*

0,1mg*

7–12 maanden

0,3mg*

0,3mg*

1–3 jaar

0,5 mg

0,5 mg

4–8 jaar

0,6mg

0,6mg

9–13 jaar

1,0mg

1,0mg

14–18 jaar

1,3mg

1,2 mg

1,9mg

2,0mg

19-50 jaar

1,3mg

1,3mg

1,9mg

2,0mg

51+ jaar

1,7 mg

1,5mg


Tekort


Het komt zelden voor dat u op zichzelf een vitamine B6-tekort krijgt, omdat het meestal verband houdt met een tekort aan een andere B-vitamine. Groepen die vatbaar zijn voor een dergelijk tekort zijn onder meer:

Alcoholisten vanwege de verminderde absorptiesnelheid en voedingsinname
Mensen met andere aandoeningen zoals uremie, levercirrose, hyperthyreoïdie, malabsorptie en darmaandoeningen zoals coeliakie of de ziekte van Crohn, nieraandoeningen in het eindstadium en congestief hartfalen.
Al deze omstandigheden leiden tot de inname van zeer weinig B6, ongevoeligheid van de verschillende spieren en organen of overmatige uitscheiding van deze in water oplosbare vitamine waardoor onvoldoende hoeveelheden in het lichaam achterblijven.

Symptomen van een tekort zijn: spierzwakte, nervositeit, prikkelbaarheid, depressie, geheugenverlies, verwardheid en verminderde concentratie. Ontsteking van de tong, mondzweren en huidafwijkingen worden ook in verband gebracht met B-vitamines.

Vitamine B6-tekort wordt verder in verband gebracht met microcytaire anemie, elektro-encefalografische afwijkingen, dermatitis met cheilosis (schilfering op de lippen en scheuren in de mondhoeken) en glossitis (gezwollen tong), depressie en verwardheid en verzwakte immuunfunctie Personen met borderline vitamine B6 concentraties of milde deficiëntie kunnen gedurende maanden of zelfs jaren geen tekenen of symptomen van deficiëntie vertonen. Bij zuigelingen veroorzaakt vitamine B6-tekort prikkelbaarheid, abnormaal acuut gehoor en convulsieve aanvallen


De effecten van een tekort aan vitamine B6 zijn onder andere:


Huidaandoeningen zoals jeukende uitslag op de huid
Verminderde functie en verminderde gevoeligheid van perifere zenuwen
Complicaties met de algemene bloedcirculatie als gevolg van ontstekingen en ongezonde homocysteïnespiegels
Verminderde productie van slijm door slijmvliezen.
Toxiciteit en veiligheid

Bijwerkingen zijn niet kenmerkend voor vitamine B6-suppletie en zijn daarom veilig voor de meeste mensen, zeer zelden zal het dodelijke reacties veroorzaken.

Tot dat moment is het duidelijk dat vitamine B6 nodig is om het lichaam optimaal te laten functioneren, vooral de 100+ enzymatische reacties. Vitaminfood is er om ervoor te zorgen dat al die reacties naar behoren verlopen en dat de neurotransmitters worden aangemaakt en de homocysteïne wordt gereguleerd. Koop Vitaminfood voor B6-voorraad en maak je minder zorgen.

Referenties:

  1.     https://www.who.int/elena/titles/vitaminb6-pregnancy/en/
  2.     https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB6-HealthProfessional/
  3.     https://lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/vitamin-B6
  4.     https://www.naturalmedicinejournal.com/journal/2011-09/many-uses-vitamin-b6
  5.     https://www.mountsinai.org/health-library/supplement/vitamin-b6-pyridoxine
  6.     https://www.byrdie.com/benefits-of-vitamin-b6

Reactie plaatsen