meal replacement sugar free shakes vitaminfood

Gezonde suikervrije maaltijdvervangers

Is suiker belangrijk in de voeding?

Suiker is een zoetstof in diëten. Dat is de reden waarom veel voedingsbedrijven suiker toevoegen... voor smaak en aroma. Elke gemiddelde persoon zou bijna vanzelfsprekend het suikerdieet verkiezen boven de suikervrije diëten. Smaak is een geweldig verkoopargument, maar een even grote gezondheidscompromis.

Toegevoegde suiker is essentieel om de smaak te verbeteren en de snack smakelijk en in sommige gevallen zelfs verslavend te maken.


Maar zijn toegevoegde suikers belangrijk in het lichaam?Jammer genoeg niet. Waar je tong naar hunkert, is niet wat het lichaam nodig heeft!

Je lichaam heeft helemaal geen behoefte aan toegevoegde suikers. Het haalt geen koolhydraten uit de toegevoegde suikers.

”Te veel suiker is niet zo zoet voor je gezondheid... Het is belangrijk om je bewust te zijn van hoeveel suiker je consumeert, omdat ons lichaam geen suiker nodig heeft om goed te functioneren. Toegevoegde suikers dragen nul voedingsstoffen bij, maar veel toegevoegde calorieën die kunnen leiden tot extra kilo's of zelfs obesitas, waardoor de gezondheid van het hart wordt verminderd.

Toegevoegde suiker is er in twee vormen.

*Eerst hebben we de natuurlijke toegevoegde suiker zoals honing.

*Ten tweede is de synthetische suiker zoals karamel.

Stevia is de zoetstof die wordt gebruikt in de maaltijdvervangende shakes en poeders van Vitaminfood.

Stevia is geen suiker maar eerder een suikervervanger. Het is een plantenextract met stevioside, een ongelooflijk zoete verbinding; 200-300 keer zoeter dan suiker. Een zoetstof met voordelen in plaats van bijwerkingen.Maaltijdvervangende shakes zijn een geweldige manier om uw suikerinname te verminderen. Hier zijn enkele manieren waarop maaltijdvervangende shakes gunstig kunnen zijn voor het verminderen van de suikerinname:

Gecontroleerd suikergehalte: Veel maaltijdvervangende shakes zijn geformuleerd om een gecontroleerde hoeveelheid suiker te bevatten, wat nuttig kan zijn voor mensen die proberen hun suikerinname te verminderen. In tegenstelling tot veel verpakte voedingsmiddelen en dranken die toegevoegde suikers bevatten, zijn Vitaminfood maaltijdvervangende shakes ontworpen om een uitgebalanceerde voeding te bieden met een beperkte hoeveelheid suiker.
Geen toegevoegde suikers: Vitaminfood maaltijdvervangende shakes zijn samengesteld zonder toegevoegde suikers. In plaats daarvan gebruiken ze natuurlijke zoetstoffen zoals stevia, andere maaltijdvervangers kunnen monniksfruit of erythritol gebruiken om zoetheid te geven. Het kiezen van een maaltijdvervangende shake zonder toegevoegde suikers kan een goede optie zijn voor mensen die hun suikerinname willen verminderen.


Lage glycemische index: Maaltijdvervangende shakes met een laag suikergehalte hebben meestal een lage glycemische index, wat betekent dat ze geen snelle stijging van de bloedsuikerspiegel veroorzaken. Dit kan nuttig zijn voor personen die proberen hun bloedsuikerspiegel onder controle te houden of hunkeren naar suikerhoudend voedsel te verminderen.


Handige maaltijdoptie: Het kiezen van een maaltijdvervangende shake als maaltijdoptie kan een handige manier zijn om de suikerinname te verminderen. Veel mensen consumeren suiker als onderdeel van hun ontbijt of snacks, en het kiezen van een maaltijdvervangende shake kan helpen om de hoeveelheid suiker in hun dieet te verminderen.


Evenwichtige voeding: Maaltijdvervangende shakes zijn meestal samengesteld om uitgebalanceerde voeding te bieden, waaronder eiwitten, vezels en andere essentiële voedingsstoffen. Door een maaltijdvervangende shake als maaltijdoptie te kiezen, kunnen individuen ervoor zorgen dat ze de voeding krijgen die ze nodig hebben zonder overtollige suiker te consumeren.
Over het algemeen kunnen maaltijdvervangende shakes een nuttig hulpmiddel zijn om de suikerinname te verminderen. Door een shake te kiezen die is samengesteld met een gecontroleerde hoeveelheid suiker, geen toegevoegde suikers of een lage glycemische index, kunnen individuen ervoor zorgen dat ze een uitgebalanceerde voeding krijgen zonder teveel suiker te consumeren.

Er zijn veel maaltijdvervangende shakes beschikbaar die weinig of geen toegevoegde suikers bevatten. Zoek naar shakes met het label 'suikervrij', 'geen toegevoegde suikers' of 'laag glycemisch' om er zeker van te zijn dat ze geen toegevoegde suikers bevatten. Je kunt ook shakes zoeken die zijn gezoet met natuurlijke zoetstoffen zoals stevia of monniksfruit in plaats van kunstmatige zoetstoffen. Lees de ingrediëntenlijst zorgvuldig door om te controleren op verborgen bronnen van suiker, zoals vruchtensappen of siropen.

Helpt het vermijden van suiker bij het bereiken van doelstellingen voor gewichtsverlies?

 

Het vermijden van suiker tijdens het afvallen kan een belangrijke strategie zijn voor het bereiken en vooral langdurig behouden van een gezond gewicht. Hier zijn enkele redenen waarom het vermijden van suiker belangrijk is om af te vallen:

Suiker bevat veel calorieën: Suiker is een geconcentreerde bron van calorieën, die weinig voeding geeft en tegelijkertijd een aanzienlijk aantal calorieën aan het dieet toevoegt. Het consumeren van overtollige calorieën, inclusief die van suiker, kan leiden tot gewichtstoename en het moeilijk maken om af te vallen.
Suiker kan leiden tot overeten: Suiker kan verslavend zijn en het consumeren van suikerhoudend voedsel en dranken kan leiden tot overeten en het moeilijk maken om je aan een gezond eetplan te houden. Het vermijden van suiker kan helpen om hunkering te verminderen en het gemakkelijker te maken om vast te houden aan een caloriearm dieet.


Suiker kan de insulinegevoeligheid verstoren: Het consumeren van grote hoeveelheden suiker kan leiden tot insulineresistentie, een aandoening waarbij het lichaam minder reageert op insuline, het hormoon dat de bloedsuikerspiegel reguleert. Insulineresistentie kan leiden tot gewichtstoename, evenals andere gezondheidsproblemen zoals diabetes type 2.


Suiker kan bijdragen aan ontstekingen: sommige onderzoeken suggereren dat het consumeren van een dieet met veel suiker kan bijdragen aan ontstekingen in het lichaam, die verband houden met veel chronische ziekten, waaronder obesitas. Door suiker te vermijden, kunnen individuen ontstekingen verminderen en de algehele gezondheid verbeteren.
Suiker kan het darmmicrobioom verstoren: Uit onderzoek is gebleken dat een dieet met veel suiker de samenstelling van het darmmicrobioom kan veranderen, wat belangrijk is voor de spijsvertering, de immuunfunctie en de algehele gezondheid. Door suiker te vermijden, kunnen individuen een gezond darmmicrobioom bevorderen, wat positieve effecten kan hebben op gewichtsbeheersing.


Suiker kan het risico op chronische ziekten verhogen: een dieet met veel suiker wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op veel chronische ziekten, waaronder obesitas, diabetes type 2, hartaandoeningen en bepaalde soorten kanker. Door suiker te vermijden, kunnen individuen het risico op deze ziekten verlagen en de algehele gezondheid verbeteren.


Met suiker gezoete dranken zijn een belangrijke bron van toegevoegde suiker: met suiker gezoete dranken, zoals frisdrank, energiedranken en sportdranken, zijn een belangrijke bron van toegevoegde suikers in het Amerikaanse dieet. Door deze dranken te vermijden, kunnen mensen hun suikerinname aanzienlijk verminderen en hun algehele gezondheid verbeteren.


Om suiker te vermijden tijdens het afvallen, is het belangrijk om etiketten te lezen en verpakte voedingsmiddelen en dranken met toegevoegde suikers te vermijden. In plaats daarvan kunnen individuen hele, onbewerkte voedingsmiddelen en natuurlijke zoetstoffen kiezen, zoals stevia of monniksfruit, om zoetheid aan hun dieet toe te voegen.

Het is belangrijk om een uitgebalanceerd dieet te volgen dat een verscheidenheid aan voedzame voedingsmiddelen bevat, zoals fruit, groenten, volle granen, magere eiwitten en gezonde vetten. Het is echter belangrijk op te merken dat het vermijden van toegevoegde suikers tijdens gewichtsverlies slechts een onderdeel is van een uitgebreid plan voor gewichtsbeheersing. Lichaamsbeweging en andere leefstijlfactoren, zoals stressbeheersing en voldoende slaap, zijn ook belangrijk voor het bereiken en behouden van een gezond gewicht.

Naast de bovenstaande voordelen kan het verminderen van de suikerinname ook leiden tot andere positieve veranderingen, zoals verbeterde energieniveaus, betere slaap en een stabielere stemming. Het geleidelijk verminderen van de suikerinname in de loop van de tijd kan ook nuttig zijn, omdat het lichaam zich dan aan de verandering kan aanpassen en het risico op onbedwingbare trek of andere negatieve bijwerkingen vermindert. Door een bewuste poging te doen om de suikerinname te verminderen, kunt u de algehele gezondheid verbeteren en uw doelstellingen voor gewichtsverlies bereiken.


Stevia als natuurlijke zoetstof


Stevia is een natuurlijke zoetstof die wordt gewonnen uit de bladeren van de plant Stevia rebaudiana. Enkele mogelijke voordelen van het gebruik van stevia als natuurlijke zoetstof zijn:

Laag in calorieën: Stevia heeft nul calorieën, waardoor het een goede optie is voor mensen die proberen hun calorie-inname te verminderen.
Lage glycemische index: Stevia heeft een lage glycemische index, wat betekent dat het geen snelle stijging van de bloedsuikerspiegel veroorzaakt.
Geen effect op de gezondheid van de tanden: Stevia bevordert geen tandbederf of gaatjes, in tegenstelling tot sommige andere zoetstoffen.
Kan gezondheidsvoordelen hebben: Stevia kan enkele potentiële gezondheidsvoordelen hebben, zoals het verlagen van de bloeddruk, het verbeteren van de insulinegevoeligheid en het verminderen van ontstekingen.
Geschikt voor mensen met diabetes: Stevia wordt als veilig beschouwd voor mensen met diabetes, omdat het geen invloed heeft op de bloedsuikerspiegel.
Over het algemeen is stevia een goed alternatief voor suiker en kunstmatige zoetstoffen voor mensen die een natuurlijke, caloriearme zoetstof willen. Stevia kan worden gebruikt als zoetstof in voedingsmiddelen en dranken, net als in Vitaminfood complete nutrition shakes. Je kunt het ook toevoegen aan je taarten, shakes, desserts en dranken.

Vitaminfood staat bekend als een suikervrije maaltijd zonder verborgen suikers of kunstmatige suikers. Stevia stelt ons in staat om dat te bereiken en meer voordelen te bieden.

 

References:

 1. -http://nopr.niscair.res.in/bitstream/123456789/10287/1/IJNPR%201%283%29%20267-286.pdf
 2. Benefits and processing of stevia- https://academic.oup.com/jn/article/148/7/1186S/5049670
 3. https://foodinsight.org/everything-you-need-to-know-about-stevia-sweeteners/
 4. http://sitn.hms.harvard.edu/flash/2015/natural-and-added-sugars-two-sides-of-the-same-coin/
 5. https://media.lanecc.edu/users/powellt/FN225OER/Carbohydrates/FN225Carbohydrates7.html
 6. https://www.self.com/story/how-different-are-naturally-occurring-sugars-really-from-added-ones
 7. https://sugar.ca/Sugar-Basics/Sources-of-Sugar.aspx
 8. https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/sugar/sugar-101
 9. https://www.sugarnutritionresource.org/the-basics/sources-and-types-of-carbohydrates-and-sugar
 10. https://sugar.ca/SUGAR/media/Sugar-Main/PDFs/Uncover-the-Truth-About-Sugar-Sources-LR.pdf
 11. https://www.self.com/story/how-different-are-naturally-occurring-sugars-really-from-added-ones
 12. Myths debunked -https://www.medicalnewstoday.com/articles/319837
 13. Sustainability report - http://www.purecircle.com
 14. Antioxidant potential - https://doi.org/10.1016/j.jfca.2006.08.004
 15. https://www.healthline.com/health/food-nutrition/stevia-side-effects#takeaway
 16. Phytochemistry -  https://doi.org/10.1016/S0031-9422(00)84384-8
 17. Safety review -  https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1572599502800394

 

 

 

Reactie plaatsen