IJzer in Vitaminfood: rol van ijzer in het lichaam

IJzer in Vitaminfood: rol van ijzer in het lichaam

IJzer is van nature aanwezig in veel voedingsmiddelen. Sommige voedingsmiddelen zijn ook verrijkt met extra ijzer. Het is ook verkrijgbaar als voedingssupplement.

Het is algemeen bekend dat ijzer essentieel is in het lichaam en dat een tekort leidt tot bloedarmoede. De suikervrije maaltijdvervangende shakes van Vitaminfood gaan bloedarmoede tegen en kunnen helpen bij het herstel van een ijzertekort.

IJzer is in zeer kleine hoeveelheden nodig. Het grootste deel van de 4g ijzer in het lichaam wordt gevonden in hemoglobine. De rest wordt opgeslagen als hemosiderine en ferritine in de lever, milt en beenmerg.

Er wordt regelmatig heel weinig uit het lichaam verloren via de urine en het maagdarmkanaal. Bij dames in de leeftijdsgroep gaat veel meer verloren door menstruatie en bloedverlies tijdens de geboorte.

Functies van ijzer:

IJzer is een essentieel bestanddeel van hemoglobine en myoglobine
Hemoglobine is een eiwitverbinding die wordt aangetroffen in rode bloedcellen en is nuttig bij het binden van zuurstof voor transport. Zonder hemoglobine is het onmogelijk om zuurstof van de longen naar verschillende lichaamsweefsels te transporteren voor gebruik in de cellen.

Zonder deze verbinding zou leven in principe onmogelijk zijn. IJzer is een integraal onderdeel van die verbinding en maakt zuurstoftransport mogelijk als oxyhemoglobine. Het grootste deel van ijzer in ons lichaam wordt gebruikt bij de synthese van hemoglobine. Dit maakt ijzer essentieel voor het transport van zuurstof naar de verschillende weefsels. Zonder of met een tekort wordt dit proces beïnvloed.

Myoglobine is het bestanddeel dat zuurstof in spierweefsel bindt.

Daarmee is ijzer ook een groeibeperkende factor vanwege de regulering van het zuurstoftransport.

Metabolisme en normaal cellulair functioneren
IJzer dient als transportmedium voor elektronen in de cellen en dient ook als enzym-cofactor voor elektronen in de cellen. Verschillende ijzerbevattende enzymen, cytochromen genaamd, fungeren als elektronendragers in de cel en spelen een rol bij het oxidatieve metabolisme. IJzer wordt ook gebruikt bij de vorming van de heem-enzymen en meer betrokken bij elektronenoverdracht en oxidatie-reductiereacties.

Ze vormen verbindingen die geen omkeerbare belading en ontlading van zuurstof mogelijk maken. Dergelijke enzymen zijn talrijk in de mitochondriën, de krachtpatser van de cel, en zijn nuttig bij energieoverdracht.

Andere functies van de ijzerbevattende enzymen
Deze omvatten:

Synthese van steroïde hormonen
DNA-synthese
Signaaltransductie, controle en aanwezigheid in sommige neurotransmitters, bijvoorbeeld serotonine en dopamine
Synthese van galzuren
Ontgifting van gifstoffen in de lever
Draagt bij tot een optimaal cognitief functioneren en een normaal immuunsysteem – het reguleert de aanmaak van immuuncellen en de rijping van lymfocyten. Dit houdt het systeem optimaal en in staat om compromissen te weerstaan.
Het handhaven van gezonde ijzerhoeveelheden kan het geheugen, de concentratie, het redeneervermogen en het leervermogen verbeteren.IJzermetabolisme en opname.

IJzer is niet een van de verbindingen die actief door het lichaam worden uitgescheiden. Het gaat slechts in kleine hoeveelheden verloren via de huid, de luchtwegen, het maagdarmkanaal en de urinewegen.

Er zijn 2 soorten ijzer in de voeding: de haem (van dierlijke bronnen, vlees, gevogelte en vis; het is eigenlijk van hemoglobine en myoglobine van deze wezens). De tweede is het niet-heam-ijzer (van volledig veganistische bronnen, granen, peulvruchten, fruit, groenten).

De haem kan worden afgebroken tot non-heem door te lang op hoge temperatuur te koken. De non-haem wordt in verband gebracht met gezonder zijn en heeft minder kankerrisico's, maar wordt in mindere mate opgenomen.

Calcium heeft echter een negatieve invloed op de absorptiesnelheid van beide. Gezien het feit dat de meeste van deze dierlijke producten ook boordevol calcium zitten, lijkt de opname mogelijk te worden beïnvloed. Zuivelproducten en andere calciumrijke voedingsmiddelen mogen daarom gewoonlijk niet naast ijzerrijke maaltijden worden geconsumeerd. Het is noodzakelijk om ze als aparte maaltijden te hebben, aangezien ze allebei essentieel zijn, maar niet compatibel.

IJzer wordt echter aangetroffen in de ijzerhoudende toestand van zowel de haem- als de niet-heembronnen, vandaar dat de absorptie wordt versterkt in de ionentoestand. Sommige bindingen, zoals fytaten en fenolen, vormen echter te stabiele verbindingen die de absorptie remmen.

De opname van niet-heemijzer wordt verbeterd door ascorbinezuur in de voeding op te nemen en gefermenteerde groenten (zuurkool) en sauzen te consumeren. Deze helpen beide ook bij het afbreken van de fytaten.

Als het gaat om de opname van ijzer, is de beste regel om te koppelen met ascorbinezuur, wat de opname ervan kan verdubbelen of zelfs verdrievoudigen. Vermijd fytaten en fenolen zoals thee, oregano en zemelenproducten in uw ijzerrijke dieet, omdat deze de opname sterk verminderen.IJzer uit afgebroken rode bloedcellen wordt ook vaak hergebruikt in het lichaam. Het ijzer wordt vrijgegeven en

afgegeven aan transferrine in het plasma, dat het ijzer terugbrengt naar de voorlopers van rode bloedcellen in het beenmerg of naar andere cellen in verschillende weefsels. Dit recyclingsysteem voor intern ijzertransport helpt bij het regelen van de distributie van ijzer naar verschillende weefsels volgens de vereistenopmerkingen.Aanbevolen dagelijkse inname hoeveelheden:

Geboorte tot 6 maanden 0,27 mg* 0,27 mg*

7–12 maanden 11 mg 11 mg

1–3 jaar 7 mg 7 mg

4–8 jaar 10 mg 10 mg

9-13 jaar 8 mg 8 mg

14-18 jaar 11 mg 15 mg 27 mg 10 mg

19-50 jaar 8 mg 18 mg 27 mg 9 mg

51+ jaar 8 mg 8 mgIjzertekort

ijzertekort is sterk gekoppeld aan bloedarmoede. Bloedarmoede door ijzertekort komt echter minder vaak voor in vergelijking met ijzertekort. Bloedarmoede wordt belangrijk wanneer de zuurstoftoevoer in het gedrang komt, wat niet bij alle ijzertekorten voorkomt.

IJzergebrek (zowel bloedarmoede als niet-bloedarmoede) is wijdverbreid en behoort tot de meest voorkomende voedingsproblemen ter wereld. Minstens 10% van de bevolking heeft een tekort met negatieve gevolgen.

Populaties die het meeste risico lopen op ijzertekort zijn zuigelingen, kinderen, adolescenten en vrouwen in de vruchtbare leeftijd, vooral zwangere vrouwen. Vrouwen in het leeftijdsverschil worden op grote schaal getroffen in alle delen van de wereld, maar vooral in de minder ontwikkelde landen. Maar liefst 30% van deze dames heeft een ijzertekort als gevolg van het maandelijkse bloedverlies tijdens de menstruatie.

Een andere veel voorkomende oorzaak is bloeding in de maag en darmen veroorzaakt door kanker, zweren en sommige medicijnen.

Symptomen van ijzertekort zijn onder meer:

Bleke huid ; bleke verkleuring op het onderste ooglid
Duizeligheid
Ongebruikelijke vermoeidheid
Kortademigheid
Rusteloze benen syndroom
Hoofdpijn en migraine
Hartkloppingen
Broze nagels en haar
Zweren rond de mond
Deze symptomen lijken allemaal voort te komen uit het feit dat ijzer centraal staat in de synthese van hemoglobine voor zuurstoftransport. Als het zuurstoftransport wordt belemmerd door onvoldoende hemoglobine, wordt ook het metabolisme aangetast. Zuurstof wordt door elke cel gebruikt waardoor de werking van het lichaam drastisch wordt verstoord vandaar de symptomen en effectenBloedarmoede wordt bevestigd door een bloedtestanalyse van monsters. Het volledige bloedbeeld controleert het aantal rode bloedcellen. De behandeling is door voldoende ijzer binnen te krijgen, dus hoogstwaarschijnlijk zullen supplementen met ijzertabletten worden voorgeschreven en men wordt geadviseerd om ook voedsel met een hoog ijzergehalte te consumeren om de balans te herstellen.Vitaminevoeding en ijzer

Vitaminfood veganistische maaltijdvervangende shakes zijn gericht op het oplossen van voedingsproblemen, beginnend met honger en verhongering, maar omvatten ook genezing en het voorkomen van tekorten. Vitaminfood bevat voldoende ijzer om je gezond te houden, de heemsynthese te stimuleren en te zorgen voor een gezonde zuurstofvoorziening. Vitaminfood is de goede brandstof.

Referenties:

  1.     https://www.who.int/health-topics/anaemia#tab=tab_1
  2.     https://www.healthline.com/nutrition/iron-deficiency-signs-symptoms#What-to-do-if-you-think-youre-iron-deficient
  3.     https://www.activeiron.com/benefits/faq/what-is-the-function-of-iron-in-our-bodies/
  4.     https://sightandlife.org/blog/introducing-iron/
  5.     https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3999603/
  6.     https://www.spatone.com/en-gb/about/the-role-of-iron/
  7.     https://www.news-medical.net/health/Iron-Functions-in-the-Body.aspx
  8.     https://www.ucsfhealth.org/education/hemoglobin-and-functions-of-iron#:~:text=Iron%20is%20an%20essential%20element,the%20lungs%20to%20the%20tissues.

Reactie plaatsen