Is stevia suiker met voordelen?

Is stevia suiker met voordelen?

Ik weet niet precies wat stevia is en waarom het als gezond wordt beschouwd. Laten we eens kijken naar de componenten van stevia en de vermeende voordelen.

Stevia is een algemene term die verwijst naar de verschillende vormen van de zoetstof. De verschillende vormen zijn allemaal polysacchariden (koolhydraatmoleculen met lange ketens) en worden daarom niet geclassificeerd als suiker.

Vitaminfood gebruikt stevia als zijn natuurlijk geproduceerde caloriearme zoetstof omdat we geven om uw gezondheid en het effect dat onze volledige voedingsproducten op onze klanten hebben. Stevia promoot ook de duurzaamheidsdoelstelling van Vitaminfood.

peachesandscreams

Explore Peaches and Screams, where pleasure knows no boundaries


Stevia-blad bevat verschillende elementen zoals alle planten - onder andere oliën, tannines, flavonoïden en glycosiden. Deze zijn aanwezig in de ruwe extracten en resulteren in een bittere algehele smaak en bijsmaken die je misschien hebt ervaren met sommige vormen van stevia-producten.

De zoet smakende componenten zijn echter de steviolglycosiden. Deze zijn talrijk en staan ​​zoals hieronder vermeld naast hun zoetkracht:

(Stevia-component ----- Zoetheid ten opzichte van sucrose)

 1.       Rebaudioside A                                200-400
 2.       Rebaudisode  B                                300-350 
 3.       Rebaudisode  C                                50-120
 4.       Rebaudisode  D                                200-300
 5.       Rebaudisode  E                                250-300
 6.       Ruboside                                          110
 7.       Stevioside                                         150-300
 8.       Steviolbioside                                   100-125
 9.       Dulcoside A                                       50-120

 

Anderen omvatten Steviolmonoside en Rebaudioside F.

Van de hierboven genoemde zijn Stevioside en Rebaudioside A in de grootste hoeveelheid van meer dan 95% in gezuiverde vormen. De twee zijn voornamelijk verantwoordelijk voor het zoetmakende effect.


Stevia als een niet-calorische zoetstof.


Gezuiverde stevia wordt niet door het lichaam gemetaboliseerd en voegt dus geen voedingscomponenten aan het lichaam toe - vooral geen suiker.

Steviolglycosiden hebben glycosidische bindingen die de verschillende structurele monosacchariden binden; kleinere deeltjes in het steviolmolecuul.

Deze bindingen zijn zodanig dat ze niet worden afgebroken door amylase geproduceerd in de mond of pepsine in de maag. Dit is wat normaal gesproken andere koolhydraten afbreekt. Steviolglycosiden worden afgebroken in de achterste darmorganen door speciale microbiota in de dikke darm.

Van deze microbiota's wordt aangenomen dat ze onmiddellijk de suikerdelen opgebruiken die vrijkomen wanneer ze stevia afbreken voor hun metabolisme.

Dit complexe afbraaksysteem maakt van stevia een caloriearme voedselzoetstof.

Alle overgebleven steviolverbindingen worden ofwel in de darmen opgenomen of aan andere verbindingen in de dikke darm gebonden en uitgescheiden.

Dat is hoe stevia zijn verbazingwekkende niet-calorische zoetstofstatus bereikt.

Stevia kan worden gebruikt als zoetstof in voedingsmiddelen en dranken, net als in Vitaminfood complete nutrition shakes. Je kunt het ook toevoegen aan je taarten, shakes, desserts en dranken.

Vitaminfood staat bekend als een suikervrije maaltijd zonder verborgen suikers of kunstmatige suikers. Stevia stelt ons in staat om dat te bereiken en meer voordelen te bieden.

De gezondheidsvoordelen en het werkingsmechanisme van stevia.

Anti-hyperglycemisch effect
Klinkt ronduit ongelooflijk...een zoetstof die de bloedglucose verlaagt? Verhogen de zoete toevoegingen de bloedsuikerspiegel niet?


Geen stevia.


Stevia is een zoetstof van zijn eigen soort. Het soort dat de bloedglucosewaarden verlaagt en iedereen versteld doet staan.

Aglycon steviol, een ander bestanddeel van stevia, verhoogt de insulineproductie. Het heeft een direct effect op de bètacellen in de alvleesklier. Het effect is een langdurig anti-hyperglycemisch effect. Dat betekent dat na het innemen van stevia uw bloedsuikerspiegel langer gereguleerd zal zijn dan de normale korte periode zoals bij andere planten die de bloedglucosespiegel verlagen.

Stevia verhoogt ook de gevoeligheid van cellen voor insuline. De effectiviteit van insuline bij het verlagen van de bloedglucose zal veel groter zijn naarmate meer cellen op de juiste manier reageren.

Dit geeft het de potentie om een anti-diabeticum te zijn.

Gewichtsverlies en controle
Naast het vermogen om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden, vervangt stevia andere zoetstoffen en suiker. Deze zouden calorieën en koolhydraten aan uw dieet hebben toegevoegd.

Het gebruik van stevia elimineert deze extra calorieën echter omdat het een caloriearme zoetstof is. Minder calorieën = effectieve gewichtsbeheersing en waarschijnlijk zelfs gewichtsverlies, op voorwaarde dat u niet vervangt door meer vetten.

Stevia regelt eerst het gewicht door de inname van suiker te reguleren.


Antioxidant potentieel


Stevioside, steviolbioside, steviol en isosteviol zijn allemaal antioxidanten die in stevia-extract voorkomen. De ruwe en minder verfijnde vormen bevatten ook flavonoïden.

Al deze hebben antioxiderende eigenschappen. Ze remmen een proces dat oxidatieve fosforylering wordt genoemd. Dit is een essentieel proces bij het vrijkomen van energie, wat soms resulteert in reactieve zuurstofspecies (ROS) die schadelijk zijn voor het lichaam.

Oxidatieve stress is geen aandoening die je wilt hebben; het is gekoppeld aan verschillende chronische ziekten. Alle opschudding over antioxidanten komt allemaal hierdoor en stevia helpt omgaan met de overtollige onstabiele zuurstofmoleculen.


Versterkt het immuunsysteem


Stevioside verhoogt de immuniteit door ontstekingsremmend te zijn en het immuunsysteem te moduleren voor een optimale werking.

Dit geldt voor cellulaire immuniteit (bestrijding van ziekteverwekkers in een cel), humorale immuniteit (bestrijding van ziekteverwekkers buiten de cellen en in de algemene circulatie, bijvoorbeeld in plasma) en fagocytische functie (fagocyten bestrijden ziekteverwekkers door ze in te nemen en te verteren als een manier om de schadelijke organismen te doden). ).

Nog steeds op immuniteit, is Reubadina een antivirale stof. Het is anti-rotavirus en voorkomt dat het virus zich hecht aan cellen voor voeding. Deze blokkade laat het virus achter zonder voeding die het uit cellen zou hebben verkregen.

Uiteindelijk gaat het virus dood.


Vaatverwijdende werking


Een recent onderzoek naar het effect van isosteviol op de cardiovasculaire gezondheid laat zien dat isosteviol de bloeddruk verlaagt, zowel voor normale mensen als voor mensen met hypertensie. Dit verbetert ook de toevoer van voedingsstoffen naar achtergestelde delen van het lichaam.

Een verhoging van de bloeddruk kan worden veroorzaakt door het hormoon angiotensine. Hierdoor worden de bloedvaten smaller. Isosteviol remt de effectiviteit van dit hormoon en kan gunstig zijn bij het reguleren van de bloeddruk door vasodilatatie te bevorderen.

Vasodilatatie van bloedvaten heeft extra voordelen voor bepaalde groepen, bijvoorbeeld de atleten. Het treedt meestal op als reactie op lage zuurstofniveaus en verhoogde lichaamstemperaturen.


Renale modulatie


De angiotensine besprekend hierboven heeft verschillende manieren waarop het de bloeddruk verhoogt, meestal voor de vochtbalans bij gezonde personen.

Onder hen is door de synthese van aldosteron te verhogen - een hormoon dat het vasthouden van water in de nieren bevordert door natriumretentie. Isosteviol kan worden toegediend als een vasodilatator om te helpen bij bepaalde nierbehandelingen waarbij het effect van aldosteron moet worden tegengegaan.

Stevia is een product tegen kanker
Isosteviol voorkomt de groei en ontsteking van kankercellen.

Genetische testen op stevia-componenten hebben bewezen dat isosteviol DNA-polymerasen van zoogdieren en menselijk topoisomerase II remt.

De polymerasen en topoisomerase II helpen kankercellen DNA-schade te verdragen; de cellen gaan niet dood als het DNA wordt aangetast. Dit verlaagt de efficiëntie van behandelingen, aangezien deze schade mogelijk medisch is veroorzaakt door specifieke targeting tijdens bestralings- en chemotherapiebehandelingen.

*Stevia wordt ook in verband gebracht met een betere mondgezondheid en preventie van tandcariës. Hoewel er nog veel onderzoek moet worden gedaan naar het probleem, leidt stevia tot een gezonde orale status door de plaque-pH van sucrose te verhogen.


VEILIGHEID VAN STEVIA-PRODUCTEN


Bij Vitaminfood nemen we voorzorgsmaatregelen om ervoor te zorgen dat we veilige en allergeenvrije maaltijden aanbieden.

Volgens industriestandaarden en industrieregulatoren wordt stevia als veilig voor consumptie beschouwd. Zelfs de onbewerkte vormen en bladeren zijn veilig, hoewel verfijnde vormen de voorkeur hebben. Dit wordt ondersteund door meer dan 200 verschillende onafhankelijke onderzoeken en er moet nog meer in detail worden bestudeerd.

Bovendien zijn de meeste mogelijke bijwerkingen van eerdere onderzoeken sindsdien ontkracht in vervolgonderzoek. Sommige zijn zelfs omgezet in potentiële voordelen.

De toxiciteit is zeer laag, tot 100x lager dan de geaccepteerde dagelijkse inname en vormt dus geen extra gevaar.

Stevia is ook veilig voor gebruik door zwangere vrouwen en kinderen.

Een duurzaam suikeralternatief.
Stevia, dat aanzienlijk zoeter is dan andere gangbare zoetstoffen zoals bietsuiker en rietsuiker, is duurzamer.

De resultaten vergelijken de metrieken voor dezelfde zoetheid als bij bietsuiker en rietsuiker:

*Koolstofvoetafdruk - stevia heeft een kleinere koolstofvoetafdruk tot 80% dan bietsuiker en 64% minder dan rietsuiker.
* Watervoetafdruk – het vereist 92% minder water dan bietsuiker en 95% minder water dan suikerriet.
Al deze zijn in de eerste plaats te danken aan de zoetheid.

Dus ja…stevia is een ingrediënt met voordelen in plaats van bijwerkingen. Stevia is de goede brandstof die een goed gevoel geeft.

Vitaminfood brengt je het plezier om te genieten van de voordelen van stevia verpakt rond die van andere ingrediënten zoals de maca. Stel uw leveringsschema op en maak deel uit van de transformatie naar een gezonder leven en een betere wereld.


Vitaminfood biedt je de zoetheid naast de voordelen.

 

References

 1. Antioxidant potential - https://doi.org/10.1016/j.jfca.2006.08.004
 2. https://www.healthline.com/health/food-nutrition/stevia-side-effects#takeaway
 3. Phytochemistry -  https://doi.org/10.1016/S0031-9422(00)84384-8
 4. Safety review -  https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1572599502800394
 5. Review - http://nopr.niscair.res.in/bitstream/123456789/10287/1/IJNPR%201%283%29%20267-286.pdf
 6. Benefits and processing of stevia- https://academic.oup.com/jn/article/148/7/1186S/5049670
 7. https://foodinsight.org/everything-you-need-to-know-about-stevia-sweeteners/
 8. Myths debunked - https://www.medicalnewstoday.com/articles/319837
 9. Sustainability report - http://www.purecircle.com

Reactie plaatsen