Riboflavine: 9 redenen waarom!

Vitaminen zijn essentiële voedingsstoffen in het lichaam. Hoewel ze in microhoeveelheden nodig zijn, werken ze in harmonie om talloze en waanzinnig vitale rollen in het lichaam te vervullen. Vitamine B2, ook wel riboflavine genoemd, is een van de micronutriënten. Het maakt deel uit van het vitamine B-complex, wat betekent dat het ook in water oplosbaar is.

Gewervelde dieren (inclusief mensen) zijn niet in staat om genoeg in hun lichaam te produceren. Vitaminfood heeft je gedekt en elimineert de gewoonte om in paniek te raken bij het krijgen van een constante aanvoer van deze voedingsstof.

Het is vrijwel onmogelijk om zonder te leven, dus waarom zou u niet de beslissing nemen om uw volledige voeding door Vitaminfood vandaag nog bij u te laten bezorgen? Laten we eens kijken waarom B2 zo belangrijk is voor uw gezondheid.

Vitamine B2 is een belangrijk onderdeel van twee co-enzymen die worden gebruikt bij het metabolisme voor energieproductie. Het maakt deel uit van meer verbindingen, maar deze twee zijn de belangrijkste. De eerste is Flavin-mononucleotide (FMN) en de andere is Flavin-adenine-dinucleotide. Deze twee worden gebruikt bij verschillende belangrijke chemische reacties in het lichaam.


Belang van het hebben van riboflavine in het dieet:


Energieproductie metabolisme


FAD (flavine adenine dinucleotide) is een redox-actief co-enzym dat het lichaam in staat stelt om zuurstof in de cellen en verschillende spieren te gebruiken voor de metabolische afbraak van koolhydraten, eiwitten en vet om energie op te leveren. Het is noodzakelijk dat verschillende energieproducerende enzymatische reacties doorgaan. De geproduceerde energie vergemakkelijkt andere activiteiten en cellulaire functies zoals groei, ontwikkeling en glucoseregulatiemechanismen.

Omzetten van diverse voedingsstoffen en componenten naar verschillende bruikbare formaten.
Dit omvat de omzetting van tryptofaan in niacine, de omzetting van vitamine B6 in het co-enzym pyridoxal-5'-fosfaat en de afbraak van medicijnen en steroïden tot vormen waar het lichaam gevoelig voor is en waar ze gebruik van kunnen maken.

Evenzo is het nuttig voor de verwerking van ijzer in het lichaam. Dit proces is essentieel om bloedarmoede buiten de deur te houden, die vaak voortkomt uit ijzertekort of ongevoeligheid van lichaamscellen ervoor. Met name niet-heemijzer kan voor het lichaam moeilijk te verwerken zijn.


Handhaaf een normaal homocysteïnegehalte


Dit aminozuur dat in verband wordt gebracht met hartaandoeningen kan effectief onder controle worden gehouden door een gezond niveau van de B-vitamines te behouden. Deze werken samen om de hartcomplicaties te voorkomen die gepaard gaan met abnormale hoeveelheden homocysteïne.

Bevordert een gezonde ontwikkeling en werking van de huid
Het houdt vrije radicalen tegen en voorkomt ontstekingen als gevolg van oxidatieve stress. Ontsteking kan aanleiding geven tot acne en laesies die de gladheid en zachtheid van de huid bederven. Daarnaast. Riboflavine bevordert ook de slijmafscheiding in de huid, waardoor de huid soepel blijft en uitdroging wordt voorkomen. Ten slotte verbetert het de opname en het gebruik van zink in het lichaam. Zink staat ook centraal in de gezondheid van de huid.

Bescherm het oog tegen cataractvorming door de integriteit van de antioxidant, glutathion, die het oog beschermt, te behouden. De antioxiderende eigenschappen helpen de snelheid van maculaire degeneratie als gevolg van blootstelling aan licht te voorkomen en te verminderen.
Hulp bij migraine. Migraine kan worden veroorzaakt door een disfunctie van de mitochondriale functie. Riboflavine is nodig voor het functioneren van de mitochondriën en heeft daardoor enige bruikbaarheid getoond bij de behandeling van dergelijke migraine.


Kanker - riboflavine heeft in enkele onderzoeken aangetoond dat het de voortgang van kanker kan verminderen door schade of wijziging van DNA te verminderen en te voorkomen door regelmatige blootstelling aan kankerverwekkend materiaal.


Houd erytrocyten (rode bloedcellen) in goede conditie en bevordert de hemoglobinecirculatie in het lichaam. In deficiënte organismen waren de rode bloedcellen aanzienlijk kwetsbaarder. Het verbeteren van het tekort leek ook de toestand van de rode bloedcellen te verbeteren.
De smaak-co-enzymen:

Deze co-enzymen activeren anderen die deelnemen aan redoxreacties waarbij elektronen worden overgedragen. Redoxreacties definiëren in principe bijna alle metabole routes, dus FAD en FMN zijn vaak nodig om het metabolisme in verschillende organen te laten verlopen.

Flavoco-enzym beschermt tegen vrije radicalen van reactieve zuurstofsoorten met potentieel schadelijke effecten. Dit wordt gezien met het oog en antioxidant genaamd glutathion die het risico op cataractvorming vermindert.


Riboflavine hoeveelheden in het lichaam


Riboflavine is geel en fluorescerend bij blootstelling aan ultraviolet licht. UV-licht en zelfs zichtbaar licht deactiveren het en zijn andere vormen snel en daarom kan het gebruik ervan in therapie ook leiden tot een tekort, vooral op jongere leeftijd. Melk verliest ook zijn riboflavine als het op deze manier wordt blootgesteld; het is trouwens een goede niet-veganistische bron.

Kleine hoeveelheden van de ingenomen hoeveelheid worden geabsorbeerd omdat alleen bepaalde punten van het slijmvlies dat kunnen doen en overtollige hoeveelheden worden uitgescheiden door de nieren. Ook wordt er weinig opgeslagen in de lever- en nierreserves. Een beetje meer wordt geproduceerd door bacteriën in de dikke darm, vooral na plantaardige maaltijden.

Maar als je dit allemaal bij elkaar optelt, heb je een constante aanvulling van riboflavine nodig dan je waarschijnlijk doet voor andere B-vitamines, Vitaminfood gezonde en veganistische maaltijdvervangende shakes zijn de sleutel om dat te bereiken.

Je krijgt een maaltijd; een complete en krijg genoeg riboflavine voor zo lang als je wilt en op welk moment van de dag je maar wilt. De locatie is ook behoorlijk variabel; vergeet niet om wat Vitaminfood en een shaker of beker mee te nemen.

 

Table 1: Recommended Dietary Allowances (RDAs) for Riboflavin [3]

Age

Male

Female

Pregnancy

Lactation

Birth to 6 months*

0.3 mg

0.3 mg

7–12 months*

0.4 mg

0.4 mg

1–3 years

0.5 mg

0.5 mg

4–8 years

0.6 mg

0.6 mg

9–13 years

0.9 mg

0.9 mg

14–18 years

1.3 mg

1.0 mg

1.4 mg

1.6 mg

19-50 years

1.3 mg

1.1 mg

1.4 mg

1.6 mg

51+ years

1.3 mg

1.1 mg

 

 

Tekort


Een tekort aan riboflavine wordt ariboflavinose genoemd. Enkele veel voorkomende symptomen zijn:

Huidaandoeningen en droogheid - seborrheic dermatitis, scrotale huiddefecten

Overtollig bloed - hyperemie, vooral op de mond en keel veroorzaakt daar oedeem.

Haaruitval

Keelpijn

Jeukende rode ogen

Cheilosis

Laesies bij mondhoeken

Bloedarmoede en staar in ergere gevallen

Glossitis – tongontsteking

Gezwollen droge lippen/hoekige stomatitis

Indien vroegtijdig aangepakt, kunnen de effecten worden teruggedraaid door behandeling met riboflavinesupplementen, maar wanneer de aandoening anatomisch wordt, is verdere medische hulp nodig voor behandeling.

Maaltijdvervangers kunnen een gemakkelijk en efficiënt hulpmiddel zijn om een gezond en compleet voedingsprofiel te behouden, maar alleen als u ze toestaat. De eenvoudigste manier om uit de weg te gaan is door uw bestelling of abonnement te plaatsen en Viaminfood de klus te laten klaren en goed te laten doen. Begin vandaag nog aan je reis en word meer plantaardig met Vitaminfood.

 

References:

  1.     https://www.livescience.com/51966-vitamin-b2-riboflavin.html
  2.     https://ods.od.nih.gov/factsheets/Riboflavin-HealthProfessional/
  3.     https://www.healthline.com/health/vitamin-watch-what-does-b2-do
  4.     https://www.nutri-facts.org/en_US/nutrients/vitamins/b2/health-functions.html
  5.     https://www.glowm.com/resources/glowm/cd/pages/drugs/qr016.html
  6.     https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/1533210110392943
  7.     https://www.everydayhealth.com/drugs/riboflavin
  8.       dsm.com/markets/pharma/en/active-pharmaceutical-ingredients/vitamins/vitamin-b2.html
  9.     https://www.creative-diagnostics.com/food-analysis/tag-vitamin-b2-riboflavin-50.htm
  10. https://www.nal.usda.gov/fnic/riboflavin-vitamin-b2

Reactie plaatsen