Vitaminfood Vitamin B1 source

Thiamine 101 - alle voordelen van vitamine B1

Thiamine maakt deel uit van de B-vitaminen; een groep van verschillende hydrofiele en in water oplosbare micronutriënten. Thiamine wordt ook wel vitamine B1 genoemd en het werkt samen met andere vitamines om het lichaam te helpen draaien en soepel te metaboliseren. Het is zwavelhoudend en vereist door het lichaam voor een gezond zenuwstelsel en metabolische functie, vooral in de hersenen.

Vitamine B1 wordt niet endogeen geproduceerd; het wordt niet in het lichaam geproduceerd. Het moet allemaal uit de voeding worden gehaald. Hier komen Vitaminfood complete nutrition meal shakes om de hoek kijken. Wij bieden het complete nutritionele pakket aan, inclusief vitamine B1. Dit allesomvattende pakket helpt je om genoeg van elke voedingsstof binnen te krijgen, zowel de macro als de micro.

Het lichaam slaat thiamine ook niet op in hoeveelheden boven de 30 mg. De halfwaardetijd (de tijd die nodig is om de hoeveelheid op natuurlijke wijze tot de helft te verminderen) is ook erg kort, slechts 9-18 dagen. Deze twee factoren samen maken het zeer noodzakelijk om een regelmatige en zeer frequente inname te hebben om de thiaminespiegels aan te vullen. De maaltijdvervangende poeders en shakes van Vitaminfood zijn hiervoor uitstekend geschikt met een abonnement.

Afgezien van verrijkte Vitaminfood-producten, is thiamine ook gemakkelijk verkrijgbaar in ongeraffineerde volle granen, bruine rijst, bonen, erwten, noten, pinda's en groenten. Andere niet-veganistische bronnen zijn onder meer het meeste orgaanvlees, zoals lever, dat als reserve fungeert, en mager varkensvlees.

Thiamine is een integraal onderdeel van ons dieet, vooral vanwege het glucosemetabolisme in de hersenen. Er zijn veel meer redenen om vitamine B1 in de voeding te hebben.


Enzym-cofactor voor verschillende processen.


Thiamine wordt gebruikt bij de synthese van vertakte aminozuren en het glucosemetabolisme om zetmeel en suiker om te zetten in energie. Het is ook nuttig bij de synthese van verschillende andere verbindingen, zoals TPP uit magnesium, dat dient als co-enzym bij complexe fysiologische reacties.


Thiamine heeft de voorkeur bij specifieke reacties vanwege de hoge thiamineomzettingssnelheden.


In de hersenen is het nuttig in mitochondriale lokalisatie-enzymen, waardoor dit orgaan erg kwetsbaar is voor een tekort van welke aard dan ook. Het is zelfs nog belangrijker om gezonde hoeveelheden te behouden tijdens snelle groeiperiodes zoals perinatale groeispurten en groeispurten bij kinderen.

Het is ook een cofactor in het proces van myelineschedevorming. De myelineschede is een omhulsel voor neuronen, waardoor ze goed beschermd blijven tegen beschadiging.

Noodzakelijk voor een efficiënte werking van het zenuwstelsel omdat het de stroom van elektronen in en uit spieren en zenuwcellen reguleert. Hierdoor kan communicatie tussen verschillende lichaamsdelen effectief plaatsvinden en voor een goede motorische coördinatie. Het functioneren van de spieren is sterk afhankelijk van de effectiviteit van deze transmissies.


Menstruatiekrampen verminderen - een studie uitgevoerd bij tieners op de middelbare school toonde een verminderde hoeveelheid menstruatiepijn aan bij degenen die thiaminesupplementen gebruikten in vergelijking met degenen die een placebo kregen. Hieruit bleek dat suppletie met thiamine hevige krampen zou kunnen helpen verminderen.


Verhoogt de immuniteit – thiamine is een antistressmiddel. Stress kan ontstekingen veroorzaken en het effect van bepaalde hormonen onderdrukken, wat leidt tot verminderde immuniteit. Vitamine B1 kan deze effecten echter helpen verminderen en omkeren, waardoor de immuniteit wordt versterkt.
Bevordert een gezonde spijsvertering – Vitamine B1 speelt een actieve rol bij de regulering van de zoutzuurproductie in de maag. HCl is nodig voor de spijsvertering bij het doden van ziekteverwekkers en het leveren van de ultieme Ph voor eiwitafbraak. Thiamine helpt bij het reguleren van de productie ervan, omdat overtollige hoeveelheden zweren kunnen veroorzaken.
Gezonde ontwikkeling van botten, tanden, huid en nagels.


Dit zijn enkele van de grootste gebieden van thiamine-belang. Het wordt ook gebruikt bij de behandeling van ziekten die na de tekortkomingen worden gedekt.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor de verschillende leeftijdsgroepen is zoals hieronder vermeld. Bij de meerderheid van de bevolking zijn geen ernstige gevolgen van overdosering waargenomen, maar het is wel belangrijk om binnen de limieten te blijven.

 

Life Stage

Age

Males (mg/day)

Females (mg/day)

Infants

0-6 months

 0.2

0.2

Infants

7-12 months

0.3

0.3

Children

1-8years

0.5/0.6

0.5

Children

9-13 years

0.9

0.9

Adolescents

14-18 years

1.2

1.0

Adults

19 years and older

1.2

1.1

Pregnancy

all ages

-

1.4

Breast-feeding

all ages

 -

1.4

 

Thiamin deficiency

In het menselijk lichaam zijn thiaminerijke weefsels skeletspieren, hart, lever, nieren en hersenen. Een tekort valt ook zwaar op deze organen. De reserves zijn erg klein en een tekort kan in slechts twee weken optreden, vandaar dat u nog voorzichtiger moet zijn. Oorzaken van een tekort kunnen zijn:

Onvoldoende inname vanwege de keuze van de maaltijdsamenstelling of ook vanwege de aard van het koken. Thiamine gaat gemakkelijk verloren wanneer voedsel wordt gekookt of verwerkt. Sommige methoden, zoals koken en afgieten en spoelen van pasta, ontnemen het voedsel van dergelijke in water oplosbare vitamines. Thiamine kan ook verdampen in een open pot. De inname kan ook optreden vanwege darmaandoeningen zoals de ziekte van Crohn.
Overmatig verlies via urine als gevolg van urine-incontinentie en nieraandoeningen kan ook een snellere uitscheidingssnelheid veroorzaken dan die van aanvulling die een tekort veroorzaakt. Diuretica lijden ook aan overmatig verlies van voedingsstoffen.


Antithiaminefactoren die de opname, opslag en het gebruik ervan in het lichaam remmen, waardoor de effecten van een tekort zich manifesteren. Sommige planten bevatten deze antithiaminefactoren en thiaminases die thiamine in voedsel afbreken. Deze omvatten betelnoten, thee en koffie, zelfs als ze cafeïnevrij zijn.


Verhoogde behoefte vanwege meer vervelend werk dat een hogere energietoevoer vereist. Aandoeningen die leiden tot een verhoogde behoefte aan thiamine zijn onder meer zware fysieke inspanning, koorts, zwangerschap, borstvoeding en groei van de adolescent. Dergelijke aandoeningen brengen personen met een marginale inname van thiamine in gevaar voor het ontwikkelen van symptomatische thiaminedeficiëntie


Vitamine B1-tekort draagt bij aan een aantal aandoeningen, variërend van milde psychiatrische symptomen en neurologische aandoeningen tot ernstige zoals encefalopathie en congestief hartfalen. Veel voorkomende symptomen van een tekort zijn:

Anorexia
Spierpijn
Prikkelbaarheid
Verminderd bewustzijn
Ataxie
Agitatie
Verminderde peesreflex
Encefalopathie
Spieratrofie
Een aandoening die lactaatacidose wordt genoemd (ophoping van lactaat in de lichaamsspieren) kan ook optreden en veroorzaakt lethargie en mitochondriale disfunctie in het hart en de gladde spieren van de maag en inwendige voeringen. De neurologische symptomen zijn het gevolg van een tekort aan energie in de hersenen en een verminderde synthese van neurotransmitters.


Thiaminedeficiëntie veroorzaakt de deficiëntieziekte genaamd Beriberi. Beriberi is verdeeld in drie delen:


Droge beriberi - dit valt het zenuwstelsel aan als een reeks neuromusculaire complicaties zoals zwakte en perifere neuropathie (beschadiging van zenuwen in andere delen dan de hersenen). Het begint met verlies van spierkracht en uiteindelijke verlamming als het onbehandeld blijft.
Natte beriberi - dit valt het hartsysteem aan en veroorzaakt cardiovasculaire complicaties zoals congestief hartfalen als gevolg van verminderde hartspieren.
Cerebrale beriberi – dit beïnvloedt het centrale zenuwstelsel; de hersenen en het ruggenmerg. Een belangrijk effect is het syndroom van Wernicke-Korsakoff, een soort hersenaandoening die wordt veroorzaakt door een tekort aan thiamine. Meestal verschijnen de eerste symptomen van de ziekte van Wernicke. Symptomen zijn onder meer verwardheid, verlies van spiercoördinatie en veranderingen in het gezichtsvermogen zoals nystagmus (snelle, ongecontroleerde oogbewegingen). Het syndroom ontwikkelt zich vaak later, met symptomen zoals geheugenverlies, moeite met het vormen van nieuwe herinneringen, hallucinaties en het verzinnen van verhalen (confabulatie genoemd).


Ziekte behandeling


Thiamine is effectief bij de behandeling van sommige ziekten en het omkeren van aandoeningen, vooral die welke het gevolg zijn van een tekort. Indien vroeg gediagnosticeerd en voordat de effecten zich ontwikkelen tot latere stadia, kan thiamine de vroegere gezondheidstoestand herstellen.


Ziekte van Alzheimer


Ouderen hebben een lagere absorptiesnelheid en zijn kwetsbaar voor thiaminedeficiëntie door een slechte inname via de voeding. Thiamine heeft ook een impact op bepaalde vormen van dementie en zou kunnen helpen de snelheid van cognitieve achteruitgang bij bejaarde mensen te verminderen. Het stimuleert ook de thiamine-afhankelijke hersenfuncties op deze leeftijd.

Het handhaven van gezonde hoeveelheden zal ook helpen bij het voorkomen van plaquevorming, verlies van neuronen, geheugenverlies en andere mentale achteruitgangsfactoren die leiden tot de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer.


Congestief hartfalen


Een tekort veroorzaakt een energietekort in de hartspier wat leidt tot blessures. Het is deze verwonding die kan leiden tot congestief hartfalen. Als het echter vroeg wordt ontdekt, wordt thiaminesuppletie gebruikt om verdere schade te voorkomen, aangezien de spieren op natuurlijke wijze herstellen of door verdere behandeling.

Bepaalde stofwisselingsziekten en genetische ziekten kunnen ook worden behandeld door suppletie, zoals ahornsiroop-urineziekte bij kinderen. Naast behandeling is thiamine nuttig bij het voorkomen van staar, diabetes mellitus en andere vasculaire complicaties.


Vitaminfood heeft alle thiamine die je nodig hebt


Ondervoeding met veel calorieën is het grootste risico voor uw thiaminespiegels. Dit is een calorierijk dieet dat voornamelijk bestaat uit geraffineerde koolhydraten. Dit is een groot afschrikmiddel om aan uw aanbevolen dagelijkse innameniveaus te voldoen.De verhoogde calorie-inname verhoogt de lichamelijke behoefte aan thiamine, waardoor de situatie nog erger wordt.

Vitaminfood is een compleet pakket dat de strijd om thiamine binnen te krijgen of zelfs suppletie vermindert. Onze producten hebben een fijne balans tussen voldoende calorie-inname en een uitgebalanceerd voedingspatroon. Met maaltijdvervangende shakes van Vitaminfood kun je degeneratieve zenuwaandoeningen en congestief hartfalen echt voorkomen. Houd eenvoudig je B1-waarden bij met Vitaminfood.

References

  1.   https://www.umass.edu/nibble/infofile/thiamin.html
  2.   https://www.drweil.com/vitamins-supplements-herbs/vitamins/vitamin-b1/
  3.   https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyt.2019.00207/full
  4.   https://ods.od.nih.gov/factsheets/Thiamin-HealthProfessional/#:~:text=Thiamin%20(or%20thiamine)%20is%20one,available%20as%20a%20dietary%20supplement.
  5.   https://lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/thiamin
  6.   https://www.merckmanuals.com/home/disorders-of-nutrition/vitamins
  7.   https://selfhacked.com/blog/thiamine/

Reactie plaatsen