Gebruik van mangaan in het lichaam

Mangaan is een sporenelement waarvan het totale gehalte in het lichaam tussen de 15 en 20 mg ligt. dit is zo'n kleine hoeveelheid, maar het is alles wat het lichaam nodig heeft voor een optimale werking.

Je zult ook verbaasd zijn hoeveel mensen dat bedrag missen. Natuurlijk geen regelmatige consumenten van Vitaminfood complete voedingsproducten, maar een meerderheid van de bevolking heeft een tekort aan mangaan. Wij leveren een compleet pakket. Het probleem met deze micronutriënten is echter dat ze in kleine hoeveelheden in verschillende voedingsmiddelen voorkomen. Tenzij u supplementen gebruikt, kan het voor velen moeilijk blijken om een regelmatige inname van slechts 2 mg/dag (de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) te krijgen.

Om die hoeveelheid op te bouwen en te behouden, heb je regelmatige inname van voldoende hoeveelheden nodig en Vitaminfood helpt je dat te bereiken met minimale inspanning. Vooral als je overleeft met een zeer verfijnd dieet, moet je het afzwakken en volledige voeding van ons overwegen.

Het meeste mangaan in het lichaam bevindt zich in de botten en wat overblijft wordt verdeeld over verschillende lichaamsorganen. Het wordt aangetroffen in de alvleesklier, de hypofyse, de lever, de nieren en de bijnier, waar het helpt bij verschillende reacties.


Rol van mangaan in het lichaam


Activering van enzymen.


Mangaan is net als verschillende andere mineralen in het lichaam nuttig bij enzymatische reacties, meestal als cofactor.

Het wordt gebruikt in spijsverteringsenzymen en die betrokken zijn bij het gebruik van andere voedingsstoffen. Zo is het van vitaal belang voor het lichaam om vitamine B1, B7, vitamine C, choline en vitamine E te gebruiken.

Het is nodig bij de synthese van vetzuren en cholesterol, evenals bij het metabolisme van koolhydraten en eiwitten. Dit zijn enkele van de meest vitale processen in het lichaam en mangaan is nodig om ze efficiënt te laten verlopen.

Mangaan maakt ook deel uit van verschillende metallo-enzymen die cruciaal zijn bij de regulering van de bloedglucosespiegel. Ze zijn betrokken bij het metabolisme van glutamine en glucose, die de concentratie van osmotisch actieve suiker in het bloed bepalen.


Bot- en kraakbeengroei


Het meeste mangaan bevindt zich in het bot, dus het is niet meer dan logisch dat het een rol speelt in hun ontwikkeling. Mangaan is een van de mineralen die de botten sterk en gezond houden. Het speelt een rol in de processen die betrokken zijn bij botontwikkeling, groei en resorptie. Mangaan-geactiveerde enzymen worden veel gebruikt in deze processen.


Belangrijk voor mentaal functioneren


De mangaan-antioxidant helpt de hersenen te bevrijden van vrije radicalen en zo de degeneratie ervan te beperken en optimaal te laten functioneren. Het mineraal kan zich ook binden aan neurotransmitters en de beweging van impulsen stimuleren. Dit verbetert ook de hersenfunctie. Het is ook belangrijk op te merken dat het hebben van het mineraal in overmatige hoeveelheden een mogelijk tegenwerkend effect kan hebben. Vorming van collageen

Mangaan helpt de huid er goed uit te laten zien, zelfs na een blessure. Het is nodig voor de productie en de gezondheid van huidcellen en collageen dat de huidstructuur bij elkaar houdt. Het is ook noodzakelijk voor het wondgenezingsproces, omdat hierbij nieuwe vezels en nieuwe cellen worden gevormd en mangaan helpt hierbij.


Antioxiderende eigenschappen.


Mangaan vormt een verbinding genaamd mangaansuperoxide-dismutase, een van de belangrijkste antioxidanten in het lichaam. In de cel is het overvloedig aanwezig in de mitochondriën van de organen met wat magnesium. Aangezien het mitochondrion tot 90% van de zuurstof gebruikt, zijn de meeste vrije radicalen en reactieve zuurstofsoorten hier waarschijnlijk te vinden. MnSOD helpt het mitochondrion gezond te houden en beschermt zo de hele cel en de organen tegen de effecten van oxidatieve stress.


Reproductieve gezondheid


Mn is nodig voor de aanmaak van geslachtshormonen. Het verhoogt de vruchtbaarheid en borstvoeding. Dit strekt zich ook uit tot het verminderen van premenopauzale symptomen. mangaan helpt stemmingswisselingen, hoofdpijn, depressie en prikkelbaarheid in aanzienlijke mate te verlichten.

Werking van de schildklier en bevordert de aanmaak van thyroxine.
Mangaan is nodig voor de werking van veel enzymen en is nodig voor de productie van thyroxine in de schildklier. Thyroxine helpt bij het algemene metabolisme en groei- en ontwikkelingsprocessen.

Een goed ijzermetabolisme om bloedarmoede te voorkomen
Mangaan helpt bij het metabolisme van verschillende voedingsstoffen, zowel bij de absorptiesnelheid als bij het vermogen van de lichaamsweefsels om ze te gebruiken. IJzer is er een van en mangaan is de sleutel tot het gebruik van ijzer in het beenmerg tijdens de aanmaak van rode bloedcellen.

Werkt samen met de B-vitamines om het gevoel van welzijn en een gelukkig leven te helpen genereren.


Het helpt bij de aanmaak van thyroxine en verhoogt de gevoeligheid voor B-vitaminen. Deze twee processen en verbindingen zijn essentieel om een goed humeur te hebben en positief in het leven te staan.


Mangaan tekort


Symptomen van mangaantekort zijn onder meer:


Gevoel van vermoeidheid en zwakte omdat warmte en energiemetabolisme beide worden beïnvloed.
Verminderde glucosetolerantie
Verminderde groei
Impotentie en onvruchtbaarheid issues
Botmisvormingen en afname van de botdichtheid.
Dit is meestal een milde tekortkoming bij de meerderheid van de bevolking. Wel is het verstandig om de serumspiegel te laten controleren om de gevolgen van een ernstig tekort te voorkomen. We helpen u graag bij het oplossen van eventuele problemen.


Mangaantoxiciteit


Dit komt vaker voor dan een tekort. Het grootste risico is bij mensen die werken in omgevingen zoals lassen en smelten waar het kan worden ingeademd. Het probleem hiermee is dat het de natuurlijke afweer van het lichaam omzeilt die de inname van mangaan reguleert. Dit wordt rechtstreeks naar de longen, lever, nieren en het centrale zenuwstelsel getransporteerd.

Als het zich ophoopt in de hersenen als gevolg van herhaalde blootstelling, leidt het tot een aandoening die manganisme wordt genoemd en enigszins lijkt op de ziekte van Parkinson. De symptomen zijn onder meer:

 • moeite met lopen
 • spierspasmen in het gezicht
 • trillingen
 • prikkelbaarheid
 • agressiviteit
 • hallucinaties
 • verminderde longfunctie, hoesten of bronchitis.

Naast de hersenen worden ook de lever en de nieren sterk aangetast, vooral als er een reeds bestaande aandoening was.

Mangaan is een van de drie giftige sporenmineralen in het lichaam, dus je kunt het maar beter goed doen. Vitaminfood geeft je de mogelijkheid om dit met gemak te doen. Nu je heel goed weet dat je geen tekort moet hebben omdat het lichaam eronder zal lijden en je ook geen overmaat kunt hebben omdat de hersenen in zo'n situatie instorten. Doe het vandaag nog goed met Vitaminfood. Stel nu uw abonnementsplan in.

 

References:

 1.   https://www.hollandandbarrett.com/the-health-hub/vitamins-and-supplements/minerals/what-is-manganese/
 2.   https://draxe.com/nutrition/manganese/
 3.   https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/what-manganese
 4.   https://www.wqa.org/learn-about-water/water-q-a/manganese
 5.   https://www.peacehealth.org/medical-topics/id/hn-2881000
 6.   https://www.organicfacts.net/health-benefits/minerals/health-benefits-of-manganese.html
 7.   https://www.medicalnewstoday.com/articles/325636
 8.   https://www.healthline.com/nutrition/manganese-benefits#TOC_TITLE_HDR_8

Reactie plaatsen