Gebruik van natrium in de voeding

Natrium is een belangrijk mineraal waarvan de belangrijkste functie is om als elektrolyt in het lichaam te dienen. Elektrolyten zijn mineralen en verbindingen die ioniseren in water en daarom een lading dragen wanneer ze worden opgelost in verschillende lichaamsvloeistoffen. Je kunt niet leven zonder natrium; dat is de waarheid ondanks allerlei haatdragende taal daartegen. Het is ook waar dat je niet comfortabel en gezond kunt leven als je een teveel aan natrium hebt. Laten we dit natriumprobleem verder demystificeren.

Het is een van die mineralen die naar je toe komen vanwege de overvloed aan voedsel. Zelfs in mineralen zijn er die nodig zijn in grotere hoeveelheden (mg hoeveelheden terwijl andere nodig zijn in (um hoeveelheden). Natrium is nodig in grote hoeveelheden en is een van de meest voorkomende mineralen in het lichaam. Het bestaat zowel als een element als als ionen.

Een grote bron van natrium is tafelzout. Het bestaat uit 40% natrium- en 60% chloride-ionen. Dit wordt gebruikt om voedsel op smaak te brengen en voor conservering. Deze belangrijke bron wordt echter misbruikt en resulteert vaak in een overmatige inname van natrium. Een hoge inname van zout is schadelijk voor uw gezondheid en een natriumarm dieet wordt aanbevolen en heeft zeer de voorkeur. De boosdoeners van overtollig natrium zijn geraffineerde voedingsmiddelen en snacks, fastfood en diepvriesproducten; ja, de "nieuwe verse" is niet zo goed voor je gezondheid als wordt beweerd.Natrium heeft 2 zeer belangrijke toepassingen in het lichaam. Deze twee zijn de belangrijkste van zijn functies en elke afwijking van normaal zet je neer met de zeer ernstige gevolgen ervan.


Geleiding van zenuwimpulsen


De natrium-kaliumpomp handhaaft een elektrische gradiënt wanneer de zenuw niet wordt gestimuleerd. Dit speelt ook een rol bij het genereren en afbreken van actiepotentialen. Deze processen zorgen ervoor dat bij blootstelling aan prikkels een impuls wordt opgezet die de zenuw in afwachting van een volgende prikkel weer in zijn oorspronkelijke staat terugbrengt.


Samentrekking en ontspanning van spieren


Natrium helpt de normale prikkelbaarheid van spieren te behouden, waardoor ze gevoelig genoeg worden voor impulsen van de hersenen en van de omgeving. De natriumpompen zijn betrokken bij spierexcitatie. Deze hebben naast andere ionen verschillende effecten op spiercontractie. Van calcium werd bijvoorbeeld waargenomen dat het spiercontractie remt. Kalium en natrium daarentegen bleken beide de motorische zenuwfunctie en de reactie van spieren op de uitgezonden impuls te bevorderen.


Osmotische drukregeling en onderhoud


Natrium is het belangrijkste kation voor extracellulaire vloeistof. De concentratie van natriumionen in de extracellulaire vloeistof speelt een belangrijke rol bij de regulatie van lichaamsvloeistoffen. Als het te veel is, trekt het meer vloeistof naar zich toe. Er zijn mechanismen om de ionen binnen optimale niveaus te houden en ze kunnen dan een optimale hoeveelheid extracellulaire vloeistof behouden.

Ondanks dat het het belangrijkste kation is in de regulatie, is het ook betrokken bij het onderhoud van de membraanpotentialen.

Zuur-base regulatie in het lichaam
Natrium is een van de ionen die betrokken zijn bij de elektrolyt- en zuur-base-regulatie. De Na+-protonenwisselaars die deel uitmaken van de nierregulatiemechanismen zijn een integraal onderdeel van deze functie. Het bicarbonaat wordt in het bloed gereguleerd door natrium, evenals de fosfaationen. Wanneer natriumbicarbonaat (NaHCO3) in contact komt met een sterk zuur, zoals HCl, worden koolzuur (H2CO3), wat een zwak zuur is, en NaCl gevormd.

Beïnvloedt het absorptieproces van monosacchariden, aminozuren, pyrimidines en galzouten.


Voedselmoleculen hebben, nadat ze tijdens de spijsvertering zijn afgebroken, vaak nog steeds dragereiwitten nodig voor transport door de epitheliale bekleding van de darmen. De transporter die glucose en galactose naar de enterocyt transporteert, is de natriumafhankelijke hexosetransporter, beter bekend als SGLUT-1. Zoals de naam al aangeeft, transporteert dit molecuul zowel glucose- als natriumionen de cel in en zal in feite geen van beide alleen transporteren.

De essentie van transport door de natriumafhankelijke hexosetransporter omvat een reeks conformatieveranderingen die worden veroorzaakt door de binding en afgifte van natrium en glucose. Een overvloed aan natrium bevordert de optimale werking van dit dragermolecuul.Als uw natriumgehalte te laag wordt, wordt deze aandoening hyponatriëmie genoemd. Het komt niet vaak voor en mensen hebben eerder een hoog natriumgehalte dan een lager natriumgehalte. Met de leeftijd en bepaalde medische aandoeningen is het echter geen absolute schok. Bepaalde factoren kunnen leiden tot een acuut natriumtekort in het lichaam.

Het natriumgehalte kan bijvoorbeeld erg laag worden als het lichaam te veel water en elektrolyten verliest. Andere oorzaken van hyponatriëmie zijn onder meer

Diuretica nemen
uitdroging
Lever- en nieraandoeningen
Braken en diarree
Hypothyreoïdie
Aandoeningen van de bijnieren
Hart problemen
Diabetes insipidus – het lichaam maakt niet genoeg antidiuretisch hormoon aan, dus naast de elektrolyten gaat er veel water verloren
Gebruik van drugs zoals xtc


Degenen met een hoger risico op een laag natriumgehalte in het bloed zijn onder meer:

Hoge zoutgevoeligheid – het lichaam scheidt snel en gemakkelijk uiteventuele overtollige hoeveelheden die soms een tekort veroorzaken


Genetisch erfelijke aandoeningen


Een zware oefening die resulteert in veel zweten, aangezien zweten een van de belangrijkste manieren is om zout uit te scheiden – topsporters

Gebruik van antidepressiva

Oude leeftijd

Diureticum gebruik

Gericht op een extreem laag natriumdieet

Een laag natriumgehalte in het lichaam duidt vaak op een afwijking in een ander lichaamssysteem. Een natriumtest als onderdeel van het metabole panel is dus een frequente en relevante procedure bij ziekenhuistesten.


Effecten van hyponatriëmie:


Dit is een medisch noodgeval en moet de urgentie krijgen die het verdient. De effecten van het verstoren van enkele van de meest vitale mechanismen van het functioneren van het lichaam zijn:

Lethargie en algehele zwakte van het lichaam
Verwarring
Vermoeidheid
Hoofdpijn
Misselijkheid
braken
Spierkrampen en spasmen
Veranderde persoonlijkheid
Aanvallen
Coma
Dood


Hypernatriëmie - overtollig natrium in het lichaam

Een tegenovergestelde aandoening, hypernatriëmie genaamd, verwijst naar de aanwezigheid van te veel natrium in het lichaam. De belangrijkste oorzaak hiervan is een inefficiënte uitscheiding door de nieren of het niet in de gaten houden van uw inname via de voeding. In tegenstelling tot hyponatriëmie is dit eerder een progressieve opbouw dan een acuut effect; het komt het meest voor bij de meeste mensen en ook bij degene die Vitaminfood aanspreekt.

Het effect hiervan heeft betrekking op de osmotische druk en de impact ervan op de totale hoeveelheid vocht die in het lichaam wordt vastgehouden.


Hogere bloeddruk


Omdat natrium osmotisch actief is, vereist een teveel ervan in het lichaam een regulatiemechanisme. De nieren kunnen het uitscheidingstempo niet bijhouden. De andere optie is om het te verdunnen, waardoor men zich vaak dorstiger voelt en de nieren meer water vasthouden. Dit verhoogt het totale vochtgehalte dat in het lichaam wordt vastgehouden in de vorm van meer bloed.

De toename van het bloedvolume verhoogt de belasting van het hart en de druk in de zeer volle bloedvaten, het hart en de bloedreserves.

Hartziekte en verhoogd risico op een beroerte
De bloedvaten, met name de grote slagaders, verliezen hun elasticiteit omdat ze voortdurend buiten de normale kracht worden uitgezet. Het hoge natriumgehalte resulteert ook in verstijving van de spieren en vezels in deze vaten. Dus natrium beschadigt het hart en zijn vaten direct en indirect zonder de bloeddruk te verhogen.


Vochtonbalans in extracellulaire en intracellulaire vloeistof.


Het natrium De extra natriumionen worden vastgehouden in extracellulaire vloeistof en actief uit de cellen gepompt. Dit is om de lysis van cellen door barsten te voorkomen. Het osmotische potentieel van extracellulaire vloeistof wordt veel hoger dan normaal en trekt water uit de cel waardoor ze slap worden. Dit schaadt de celfuncties en die van organellen. Dit komt tot uiting in de effecten ervan in de vorm van ademhalingsmoeilijkheden, coma en toevallen.


Degenen die meer vatbaar zijn voor het ontwikkelen van deze aandoening zijn ouder wordende volwassenen die mentaal en fysiek minder actief zijn en minder efficiënt in het reguleren van lichaamselektrolyten. Ze hebben ook minder dorst en kunnen ook aan dementie lijden.

Mensen die lijden aan uitdroging door koorts, braken en infecties.

Degenen onder bepaalde medicijnen die een diuretisch effect hebben.


Symptomen zijn onder meer:

 

 • Misselijkheid
 • braken
 • Zwakheid
 • Intense dorst
 • Verwarring
 • Nier schade
 • Verlies van eetlust
 • Hyperreflexie en neuromusculaire prikkelbaarheid.


Normaal gesproken worden de natriumspiegels gereguleerd via mechanismen voor de regulatie van nierionen. Dit gebeurt onder invloed van aldosteron uit de bijnieren. Indien uitgescheiden, zorgt aldosteron ervoor dat de nieren natrium vasthouden en kalium uitscheiden. Hierdoor wordt er minder urine uitgescheiden.

Ingeblikt voedsel staat bovenaan de lijst met natriumrijke voedingsmiddelen. Maaltijdvervangende poeders en eiwitshakes van Vitaminfood zijn echter een uitzondering. We ontwerpen onze verpakte producten voor gezondheid in plaats van voor een lange houdbaarheid van 3+ jaar. Vitaminfood is een jaar houdbaar en is een natriumarm dieet. We zijn hier om de hoeveelheid natrium te geven die u nodig heeft en niet meer dat waarschijnlijk nadelige gevolgen voor de gezondheid zal hebben. 

 

References:

 1.     https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/salt-and-sodium/#:~:text=But%20too%20much%20sodium%20in,more%20than%20our%20bodies%20need.
 2.     https://www.cdc.gov/salt/potassium.htm
 3.     https://www.uofmhealth.org/health-library/hw203476#:~:text=Sodium%20is%20both%20an%20electrolyte,in%20blood%20and%20lymph%20fluid.
 4.     https://www.msdmanuals.com/home/hormonal-and-metabolic-disorders/electrolyte-balance/overview-of-sodiums-role-in-the-body
 5.     https://homecareassistance.com/blog/low-sodium-diet-benefits

Reactie plaatsen