Vitamin B5 sources in Vitaminfood

Gezondheidsvoordelen van vitamine B5

Vitamine B5 wordt ook wel pantotheenzuur genoemd, afgeleid van een Latijns woord dat "overal" betekent. De naam geeft daarom aan hoe vaak de vitamine voorkomt. Pantotheenzuur is bijna alomtegenwoordig in onze voeding, op voorwaarde dat ze heel of op zijn minst minimaal verwerkt zijn. Het wordt aangetroffen in de natuurlijke maaltijdvervangende shakes van Vitaminfood en in de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden.

De beschikbaarheid van deze voedingsstoffen in natuurlijk voedsel benadrukt het belang van natuurlijke maaltijden waarbij alle voedingsstoffen, vezels en fytonutriënten behouden blijven. Vitaminfood is een natuurlijk product dat aan al deze voorwaarden voldoet en de aard van de verwerking zorgt ervoor dat wat je krijgt gelijk is aan dat wat rechtstreeks van de boerderij komt. Natuurlijke maaltijdvervangers zijn ontworpen om u te helpen datgene te vervangen dat u op natuurlijke wijze niet kunt verkrijgen.

Vitamine B5, hoewel er niet zo vaak over wordt gesproken, heeft verschillende gezondheidsvoordelen en is belangrijk voor het lichaam. Enkele van de voordelen van het opnemen van vitamine B5 in uw dieet zijn de volgende:

1. Ondersteunt de bijnierfunctie

Net als alle andere B-complexvitamines is B5 van vitaal belang in de energieproductiemechanismen door het metabolisme van vetten en koolhydraten. Het helpt voedsel om te zetten in glucose en levert energie waardoor de spier effectief kan presteren. De energie wordt ook gebruikt voor andere functies zoals spierherstel en opname van eindproducten van de spijsvertering.

Een tekort aan vitamine B5 is een grote tol van de stofwisseling en een orgaan zoals de hersenen dat de hoogste energiebehoefte heeft, lijdt een grote prestatie in termen van productiviteit. Het handhaven van gezonde hoeveelheden en regelmatig aanvullen is een stimulans voor dergelijke organen.

2. Bevordert een gezonde huid.

Vitamine B5 is waarschijnlijk de meest bekende vitamine voor huidverzorging. Het heeft zijn weg gevonden in veel huidverzorgingsproducten in de vorm van panthenol en bewijst voortdurend zijn effectiviteit. De voordelen beginnen met een gezonde inname van de vitamine via de voeding. Het is effectiever als het via de voeding wordt ingenomen en in de bloedbaan wordt opgenomen dan als het op het huidoppervlak wordt aangebracht. De in water oplosbare eigenschap belemmert opname door de huid.

Als bevochtiger hydrateert het de huid en heeft het de mogelijkheid om vocht in de poriën vast te houden door de grootte van de poriën en het waterverlies te reguleren. Dit houdt de huid soepel en glad en voorkomt uitdroging of barsten die gepaard gaan met uitdroging.

Het is ook ontstekingsremmend waardoor het het wondgenezingsproces kan versnellen en volledig huidherstel zonder littekens kan bevorderen. De ontstekingsremmende eigenschap maakt het ook effectief bij het verminderen van acne, het voorkomen van acne en huidlaesies.

De voordelen voor de huid gaan veel verder dan alleen de talgproductie en meer. Het eten van natuurlijk voedsel zal over het algemeen je huid helpen verbeteren, aangezien vitamine B5 in de meeste hiervan in overvloed aanwezig is.

3. Bevordert gezond haar, ogen en lever

Het ontstekingsremmende effect dat het heeft op deze verschillende organen is de sleutel tot de positieve impact die het heeft. Ontsteking veroorzaakt heel gemakkelijk ongemak, remt optimaal functioneren en leidt tot de ontwikkeling van verschillende complicaties in deze organen en andere zoals het hart.

Ontsteking van cellen schaadt hun functie en veroorzaakt schade aan de organen. Pantotheenzuur werkt als een antioxidant om ontstekingen veroorzaakt door vrije radicalen te helpen verminderen.

4. Synthese van co-enzym A.

Co-enzymen verbeteren de efficiëntie van metabole reacties door de verantwoordelijke enzymen te activeren. Zonder hen zouden de processen veel langzamer verlopen en zouden ze de eisen van het lichaam niet kunnen bijhouden.

Co-enzym A is nuttig in de metabole routes voor de synthese van vetzuren, de aanmaak van sfingosines (een lipidenklasse die chemische boodschappen aan de verschillende lichaamscellen levert) en het metabolisme van medicijnen en ontgiftingsprocessen.

5. Synthese en controle van cholesterol in het lichaam.

Van pantotheen is aangetoond dat het de aanmaak van cholesterol in het lichaam beïnvloedt, vooral in de lever, waar het de stofwisseling beïnvloedt. Dit is het high-density cholesterol dat bijvoorbeeld nodig is voor de hersenen en het hart. De productie van HDL-cholesterol komt deze organen ten goede.

Afgezien daarvan reguleert het ook het niveau van slechte cholesterol, dat cholesterol met een lage dichtheid is en schadelijk is voor het lichaam. De regeling zorgt voor het behoud van de vereiste hoeveelheden HDL en verlaging van LDL. Het bevordert de voordelen en houdt de schade weg.

6. Vermindert bacteriegroei door aangeboren immuniteit en celgemedieerde immuniteit te matigen.

Een experiment uitgevoerd op tbc-patiënten bewijst het effect dat het heeft op het bevorderen van fagocytose door macrofagen die de groei van mycobacteriën in de cellen beperken. Deze verbetering van adaptieve immuniteit verspreidt zich naar andere ziekten die immunomodulerende en adaptieve effecten vereisen.

7. Betrokken bij de productie van rode bloedcellen, aangezien co-enzym A wordt gebruikt bij de synthese van vetzuren en sommige eiwitten.

Een van de vetzuren die betrokken zijn bij de productie is essentieel in de structuur van rode bloedcellen die zuurstof leveren aan de lichaamsweefsels waardoor ze zich gezond kunnen ontwikkelen.

8. Synthese van seks enstresshormonen.

Vooral vanwege de cholesterol-, vetzuren- en eiwitsynthese is vitamine B5 nodig voor de synthese van deze hormonen die onze stemming en seksuele begeerte, plezier en bevrediging beïnvloeden.

9. Zorg voor een gezond spijsverteringsstelsel.

Vitamine B5 is nuttig bij het behoud van een gezond spijsverteringskanaal en helpt het lichaam ook bij het opnemen en gebruiken van andere voedingsstoffen. Riboflavine (B2) heeft bijvoorbeeld vitamine B5 nodig voor opname.


Tekort


Vanwege de biologische beschikbaarheid van vitamine B5 in grote hoeveelheden en in veel gewone voedingsmiddelen, is een tekort zeer zeldzaam en in gevallen waar het aanwezig is, is er een ernstig onderliggend probleem met het dieet van de patiënt. Alcoholisme, uithongering en ernstige ziekten van het maagdarmkanaal behoren tot de weinige van dergelijke oorzaken.

Pantotheenzuur is ook onstabiel bij hitte en koken kan tot 75% van de vitamine vernietigen. Het breekt gemakkelijk af. Een rauwe bron of een minimaal gekookte bron met matige hitte is geschikt en moet gekoeld bewaard worden. Een voordeel van het gebruik van Vitaminfood natuurlijke maaltijdshakes is dat er geen koeling of koken nodig is om je 100% Vitamine B5 binnen te krijgen.De symptomen van een B5-tekort zijn onder meer:

Algemene malaise - vermoeidheid, prikkelbaarheid, verwardheid
Apathie
Buikpijn en braken
Depressie
Hypoglykemie
Gevoelloosheid en spierkrampen
Slechte groei
Zenuwaandoening symptomen
Toxiciteit

Aangezien het een in water oplosbare vitamine is, is toxiciteit zeer zeldzaam, omdat de overmaat vaak gewoon in de urine wordt weggespoeld en er maar heel weinig in het lichaam wordt opgeslagen, zodat de ophoping van giftige hoeveelheden echt niet mogelijk is. In het geval van een paar grote doses zijn echter diarree en een verhoogd risico op bloedingen bij verwondingen of piercings waargenomen.

Vitamine B5 is geen modewoord, maar hoe vaak het niet wordt uitgesproken, weerspiegelt vaak niet het belang ervan. Het is van vitaal belang voor je lichaam en je moet voldoende vitamine B5 binnenkrijgen voor een gezond leven.

Referenties:

1. https://www.livescience.com/51640-b5-pantotheenzuur.html

2. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fimmu.2018.00365/full

3. https://www.drweil.com/vitamins-supplements-herbs/vitamins/vitamin-b5/

4. https://www.fairview.org/patient-education/1601

5. https://www.hollandandbarrett.com/the-health-hub/vitamins-and-supplements/vitamins/vitamin-b/guide-vitamin-b5/

6. https://www.whowhatwear.com/vitamin-b5-for-acne/slide10

7. https://www.laroche-posay.com.au/article/article/vitamin-b5-everything-you-need-to-know

 

 

Reactie plaatsen