Vitamin B9 : Why?

Dit is een ander belangrijk onderdeel van de micronutriënten. Vitamine B9 werkt nauw samen met vitamine B6 en B9 om ervoor te zorgen dat het lichaam optimaal functioneert. Vitaminfood veganistische maaltijdvervangende shakes bieden voldoende van alle drie. Dit komt de efficiëntie enorm ten goede.

Het is een in water oplosbare component, wat betekent dat het meestal opgelost in bloedplasma wordt aangetroffen, zo niet in reserves. B9 komt voor in twee vormen:


Foliumzuur - de natuurlijk voorkomende vorm van de verbinding verkregen uit planten en andere natuurlijke bronnen.


Foliumzuur - de synthetische vorm van de vitamine. Het lijkt qua structuur sterk op het natuurlijke foliumzuur. Dit maakt het vindingrijk in het aanvullen van de natuurlijke. De uitgevoerde functies zijn vergelijkbaar en er zijn geen ernstige verschillen geconstateerd in de manier waarop het lichaam deze twee waarneemt.


Foliumzuur versus foliumzuur; is er een verschil?


Foliumzuur wordt ook wel pteroylglutaminezuur of folacine genoemd en maakt deel uit van het B-complex. Omdat ze qua moleculaire structuur bijna identiek zijn, worden foliumzuur en foliumzuur door velen als hetzelfde beschouwd. Maar dat zijn ze niet.

Het verschil tussen foliumzuur en foliumzuur zijn de omzettingsprocessen die ze in het lichaam ondergaan. Foliumzuur wordt in de darm omgezet in zijn actieve vorm, 5-MTHF genaamd. Het is in deze vorm dat het gemakkelijk in verschillende delen van het lichaam wordt gebruikt.

Foliumzuur wordt echter in de spieren en de lever omgezet in 5-MTHF. Voor foliumzuur moet eerst de opname in de bloedbaan plaatsvinden, daarna vindt de omzetting voor gebruik plaats in de respectievelijke weefsels. Om deze reden blijft een groter deel van foliumzuur in vergelijking met foliumzuur ongemetaboliseerd en in omloop in het algemene lichaamsplasma. In deze weefsels verloopt dit proces veel trager omdat ze er minder aan aangepast en minder efficiënt zijn.

Foliumzuur is nog steeds gezond en dit zou geen alarm moeten veroorzaken, aangezien de toxiciteitsniveaus vrij hoog zijn en zelden schadelijke gevolgen hebben.

Ondanks deze tekortkomingen is foliumzuur goedkoop, niet giftig en veroorzaakt het waarschijnlijk geen bijwerkingen, tenzij het in overmaat wordt ingenomen. Om deze redenen wordt foliumzuur veel gebruikt, vooral bij het voorkomen van zwangerschapscomplicaties en het corrigeren van zenuwdefecten.


Belang van vitamine B9 in het lichaam


Co-enzym bij de productie van nucleïnezuren en aminozuren.
Dit betekent dat B9 essentieel is voor de aanmaak van gezond, goed gestructureerd en volledig ontwikkeld nucleïnezuur voor RNA, DNA en aminozuren.

Essentieel voor de afbraak en het gebruik van vitamine B12 en C. Dit zijn andere zeer belangrijke vitamines die respectievelijk een rol spelen in onze immuniteit en neurale werking. Zonder vitamine B9 zijn hun functies ook aangetast, wat aantoont hoe wijdverbreid een effect kan worden gevoeld.
Voorkom neurale buisdefecten, vooral bij zuigelingen en embryo's. Foliumzuur staat centraal in de vroege ontwikkeling van het kind tijdens het allereerste begin van de zwangerschap. In de eerste maand, soms zelfs voordat de zwangerschap wordt ontdekt, kunnen gezonde hoeveelheden iemand behoeden voor neuralebuisdefecten en daaropvolgende miskramen.
Sommige van deze defecten omvatten spina bifida, misvormingen in het ruggenmerg en de wervelbotten eromheen, en anencefalie waarbij het grootste deel van de schedel ontbreekt.

Verschillende onderzoeken hebben de correlatie tussen folaatspiegels en deze aandoeningen bewezen met een prevalentie van 50% + deficiëntie in de geregistreerde gevallen. De getrokken conclusie is dat het handhaven van gezonde B9-waarden tijdens uw vruchtbare leeftijd van grote invloed is op de gezondheid van de baby's.

Voorkom megaloblastaire bloedarmoede. Vanwege zijn rol in de synthese van aminozuren kan vitamine B9 helpen ervoor te zorgen dat de geproduceerde rode bloedcellen volledig ontwikkeld en goed gestructureerd zijn voor zuurstofoverdracht.


Reguleert het homocysteïnegehalte in het bloed en voorkomt daarmee hyperhomocysteïnemie (een aandoening waarbij het gehalte van dit aminozuur hoger is dan de normale hoeveelheden) Vitamine B9 wordt ook gebruikt bij de omzetting van homocysteïne in methionine, een aminozuur dat wordt gebruikt voor eiwitsynthese of wordt omgezet in S -adenosylmethionine (SAMe), een verbinding die fungeert als een primaire methyldonor in uw lichaam en noodzakelijk is voor tal van cellulaire reacties


Andere toepassingen van vitamine B9 in het lichaam zijn:

Gebruikt bij de aanvullende behandeling van psychische stoornissen zoals depressie.

Bevorder een positieve hersengezondheid en herstel van dementie

Normaal metabolisme van het immuunsysteem

Gezonde en normale celdeling door de synthese, reparatie en methylering van het DNA in stand te houden

Bevordert een normaal gezichtsvermogen, vooral op oudere leeftijd.

Gezonde groei van moederlijk weefsel tijdens zwangerschapsperioden

Voorkomen van huid- en andere oogaandoeningen.


Tekortkomingen


Foliumzuur is betrokken bij verschillende vitale metabolische processen en een tekort leidt tot een reeks negatieve gezondheidsuitkomsten. De onderstaande tabel toont de aanbevolen dagelijkse inname. Vitaminfood gezonde maaltijdvervangers kunnen u helpen om deze benodigde hoeveelheden binnen te krijgen en zo eventuele tekorten te voorkomen.

Daily recommended folic acid:

Category

Age

Daily amount of folic acid

Babies

0–6 months

65 mcg ( micrograms)

7–12 months

80 mcg

Children

1–3 years

150 mcg

4–8 years

200 mcg

9–13 years

300 mcg

13–18 years

400 mcg

Men

Over 18 years

400 mcg

 

Enkele van de meest voorkomende symptomen van een vitamine B9-tekort zijn:

 1. Bloedarmoede - dit is megaloblastaire bloedarmoede, ook wel macrocytisch genoemd. Het wordt gekenmerkt door grotere dan gebruikelijke rode bloedcellen die niet goed ontwikkeld zijn.
 2. Algemene lichaamszwakte die te wijten is aan de ontoereikendheid van zuurstof in sommige weefsels en de verminderde stofwisseling
 3. Trombocytopenie - dit is een aandoening die wordt gekenmerkt door een extreem laag aantal bloedplaatjes in het bloed, waardoor iemand wordt blootgesteld aan een risico op overmatig bloeden.
 4. Gewichtsverlies
 5. Kraken en pijn van tong en mond. De tong ontwikkelt een aandoening die glossitis wordt genoemd vanwege een ontsteking die vaak voorkomt bij alle B-vitamines-tekorten.
 6. Diarree
 7. Neurale buisdefecten bij zuigelingen en foetussen
 8. Laag geboortegewicht en vroeggeboorte – Vitamine B helpt veel voorkomende neurale buisdefecten voorkomen. Als ze zich voordoen, wordt de groei van het kind belemmerd vanwege een slechte coördinatie van het onderontwikkelde zenuwstelsel, wat leidt tot voortijdige zwangerschapsafbreking en een laag geboortegewicht.
 9. Leukopenie - dit is een laag aantal witte bloedcellen, vooral de neutrofielen. Dit verzwakt in feite de afweer van het lichaam.Veelvoorkomende oorzaken van een tekort zijn:

Alcoholisme schaadt de spijsvertering en absorptieprocessen. Dit vermindert ook de opname van voedingsstoffen uit maaltijden.

Colitis ulcerosa en andere darmafwijkingen die duidelijk de opname van deze voedingsstoffen beïnvloeden, vooral als het in de maag voorkomt.

Nierdialyse kan een deel van de vitamine eruit filteren, waardoor er een onvoldoende hoeveelheid overblijft

Leverziekte tast het opslagorgaan aan dat ook een modulerende functie heeft om excessen weg te spoelen.

Aanvulling met Vitaminfood

Suppletie is een gemakkelijke en snelle manier om weer op het normale niveau te komen of zelfs om ervoor te zorgen dat je überhaupt geen tekort krijgt. Vitaminfood is een betrouwbare en duurzame oplossing die ervoor zorgt dat uw vitamine B9-waarden niet onder de normale bloedwaarden dalen. Het doet hetzelfde voor elke andere voedingsstof.

Waarom voor meerdere supplementen gaan terwijl je het allemaal in één maaltijdvervangende shake kunt krijgen? Vitaminfood geeft complete voeding in de benodigde hoeveelheden.

 

References

 1. https://www.open.edu/openlearn/science-maths-technology/biology/nutrition-vitamins-and-minerals/content-section-1.6.5
 2. https://www.precisionnutrition.com/encyclopedia/food/vitamin-b9-folic-acid
 3. https://www.verywellhealth.com/folic-acid-for-fibromyalgia-chronic-fatigue-syndrome-715983
 4. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/folic-acid/
 5. https://www.nutri-facts.org/en_US/nutrients/vitamins/b9/health-functions.html

Reactie plaatsen