Vitamin K sources - Vitaminfood & Vitamin K

Vitamine K - voordelen en risico op tekortkomingen

Zelfs onder de micronutriënten zijn er die waarover veel minder wordt gesproken. Vitaminfood natuurlijke en veganistische maaltijdvervangende shakes bevatten alle 27 essentiële vitaminen en mineralen. Sommige zoals vitamine A, B, C en D zijn veel bekender en meer besproken dan vitamine E en K.

Waarom sommigen als koningen over de anderen worden behandeld, is onzeker, maar het is zeker niet vanwege de rollen die ze spelen. Vitamine K is zo centraal in ons menselijk bestaan dat we zonder vitamine K zouden worden weggevaagd. Als je je hele leven niet hebt gebloed, dan moet je een soort wonder verrichten waarvan de rest van ons nog moet weten. Verwondingen maken deel uit van ons leven, sommige heel triviaal en sommige heel groot, wat resulteert in verschillende hoeveelheden bloedverlies. Desalniettemin is het de stolling die ons in leven houdt en zijn we onze dankbaarheid verschuldigd aan vitamine K.

Vitamine K is zo'n vitamine die ons in leven houdt en in tegenstelling tot de andere waarvan de effecten leiden tot een langzame, ellendige dood, kan een tekort aan vitamine K in geval van een ongeluk leiden tot een acute dood. Zorg ervoor dat je hiervan voldoende op voorraad hebt met Vitaminfood.

Het bestaat in twee vormen: vitamine K1 (pylloquinone) en K2.

K1 is afgeleid van plantaardige bronnen, met name de groene bladgroenten. Vitaminfood heeft genoeg van deze vitamine K1 omdat we alleen plantaardige bronnen gebruiken voor de productie van maaltijdvervangende poeders. Dit is ook de gebruiksklare vorm van de vitamine en zal tekorten direct corrigeren.

K2 daarentegen is het soort dat in dierlijk weefsel wordt aangetroffen. Het is meer een opslagvorm en niet direct bruikbaar voor het lichaam. Een eventueel overschot wordt omgezet naar K2 voor opslag. Het is ook de vorm die darmbacteriën produceren, hoewel in kleine hoeveelheden; niet voldoende om de vraag van de lichamen te ondersteunen.

Het menselijk lichaam recyclet ook veel van deze in vet oplosbare vitamine voor hergebruik in het lichaam om de verschillende functies effectief uit te voeren. Hier zijn enkele voordelen van het gebruik van Vitaminfood suikervrije producten voor de vitamine K-voorziening


Bloedstolling


Dit is het primaire en meest essentiële gebruik van vitamine K in het lichaam. Het proces van bloedstolling begint met een eiwitstollingsfactor genaamd protrombine. Protrombine initieert het proces van stolselvorming. Het is als de startmotor van een auto die bepaalt of een ontsteking succesvol zal zijn of niet. Zonder dat gaat er niets door.

Vitamine K is een voorwaarde voor de vorming van deze belangrijke stollingsfactor. Het is een cofactor in de reactie die deze eiwitmoleculen oplevert.

Dit resulteert ook in een negatieve interactie met bloedverdunners die zijn ontworpen om de stollingsfactoren in het bloed te verminderen en soms te inactiveren.


Bevordert de gezondheid van de botten


Vitamine K bevordert een gezonde botstofwisseling en voorkomt daarmee ook osteoporose. In recente onderzoeken toonden gezonde hoeveelheden vitamine K in bloedmonsters van deelnemers een verband aan met gezonde botten en een tekort dat ook verband hield met ongezonde en ongewenste aandoeningen. Het helpt sterke botten te behouden, de botdichtheid te verbeteren, het risico op fracturen te verminderen en zelfs te helpen bij het volledig herstel van fracturen.

Vitamine K bevordert ook de botgezondheid door botmatrixeiwit, osteocalcine en osteoblasten te activeren. De productie van osteocalcine is afhankelijk van vitamine K en zonder dit wordt het botcalciumgehalte aangetast. Deze twee werken gecoördineerd voor botgroei en -ontwikkeling door de structurele componenten en botonderhoud te synthetiseren.


Voorkomt verkalking van weefsels


Verkalking is het proces van afzetting van calcium in een orgaan in het lichaam. Wanneer dit in de botten gebeurt, is het een wenselijke toestand. Botten zijn echt gemaakt van calcium, dus het draagt alleen maar bij aan hun structuur, de kracht en botdichtheid. Het bouwt ook de calciumreserves op.

Wanneer het voorkomt in andere lichaamsweefsels en andere zachtere organen, zorgt het ervoor dat ze verharden. Dit kan het gevolg zijn van een teveel of een chemische onbalans in het lichaam of in dat orgaan. Verharding van nieren, lever, longen en bloedvaten veroorzaakt grote problemen in hun functioneren en hun efficiëntie wordt verminderd. De grootte van hun vaten, buizen en kanalen wordt verkleind, wat de stroomsnelheid van vloeistoffen zoals bloed in deze organen beïnvloedt, die allemaal continu de grootste hoeveelheden bloed verwerken.

Ze worden stijver en reageren minder snel op neurogene controle en gezien het soort taken dat ze uitvoeren, beginnen afvalproducten en gifstoffen zich snel op te hopen in het lichaam, waardoor een destructieve keten ontstaat die heel gemakkelijk kan worden vermeden.


Verbetert het episodisch geheugen


Bevordert de gezondheid van het hart
Door de normale diameter van bloedvaten te behouden, wordt de druk en een soepele doorstroming behouden. Deze stroom handhaaft de meest voorkomende hartproblemen, waaronder hypertensie, en vermindert het risico op een beroerte.


Tekort


Een tekort aan vitamine K is zeldzaam, vooral bij volwassenen. Bij baby's wordt vaak een vitamine K-injectie gegeven als de eerste voedingsstof na de geboorte om een gezonde bloedstolling te ondersteunen, meer nog in de schedel die nog niet volledig is ontwikkeld.

Als er een tekort optreedt, wordt dit gekenmerkt door overmatig bloeden. De stollingstijd neemt enorm toeed en overmatige bloeding, zelfs voor kleine wonden, is gemakkelijk waarneembaar. Andere symptomen zijn onder meer:

Bleekheid
Gemakkelijk gekneusd zijn
Geelverkleuring van de huid
Ontlasting in bloed vanwege mogelijke inwendige bloeding
Vermoeidheid en slaperigheid die voortvloeit uit het verlies van bloed en dus andere componenten zoals hemoglobine die betrokken zijn bij de zuurstofoverdracht.
Een combinatie van deze factoren is een goede indicator van een mogelijk tekort of bijna-tekort.

   

  References:

  1. https://www.today.com/health/vitamin-k-t185900
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/219867#risks
  3. https://lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/vitamin-K
  4. https://www.pregnancybirthbaby.org.au/vitamin-k-at-birth
  5. https://patient.info/doctor/vitamin-k-deficiency
  6. https://xacademic.oup.com/advances/article/3/2/182/4557941
  7. https://www.intechopen.com/books/vitamin-k2-vital-for-health-and-wellbeing/anti-inflammatory-actions-of-vitamin-k

  Reactie plaatsen