Wat is de rol van jodium in het lichaam?

Jodium is een essentieel element dat van nature voorkomt in zeevruchten en in keukenzout. Jodium komt van nature voor in zeewater en bodems rond kustgebieden. Zeewier en sommige groenten in bodems die rijk zijn aan jodium bevatten grote hoeveelheden en zijn een geweldige voedingsbron. Tafelzout wordt tijdens de verwerking meestal gejodeerd.

Het grootste deel van het jodium in het lichaam wordt opgeslagen en gebruikt in de schildklier; 70% van 20mg. Jodium is een microvoedingsstof die in kleine hoeveelheden nodig is, zo weinig dat men een heel leven niet eens 10 g jodium heeft verbruikt. Deze behoefte stijgt tijdens de zwangerschap.


Gebruik van jodium


1. Reguleert de schildklier

Jodium is nodig voor een goede werking van de schildklier. De schildklier maakt de schildklierhormonen aan die onder andere de groei, de snelheid van de stofwisseling en het herstel van beschadigde cellen reguleren.

jodiumniveaus, indien op het optimale niveau gehouden, voorkomen hypo- en hyperthyreoïdie, wat de productie van teveel of te weinig hormonen is. De gezonde hoeveelheden houden dit gevoelige orgaan gewoon gezond, maar afwijkingen beginnen zeer duidelijke effecten te krijgen.

De schildklier voegt het jodium dat het opneemt toe aan het aminozuur tyrosine tijdens de aanmaak van schildklierhormonen.

2. Neurale ontwikkeling bij de foetus

Jodium is van cruciaal belang tijdens de zwangerschap vanwege de aanmaak van hormonen die de groei en het metabolisme reguleren, maar ook vanwege de rol bij de neurale ontwikkeling. Onvoldoende voedingsaanbod riskeert hersenbeschadiging, cretinisme en verminderde intellectuele capaciteiten, wat later zal blijken.

Schildklierhormonen reguleren de groei en ontwikkeling van de hersenen en dit is het meest cruciaal tijdens de kindertijd en tijdens de vroege kinderjaren.

3. Verbeter de cognitieve functie

In wetenschappelijk onderzoek is bewezen dat jodium het redeneervermogen en het algehele cognitieve functioneren van proefpersonen verbetert die supplementen gebruiken om milde tekortkomingen te corrigeren. Bij kinderen met een jodiumtekort verbeterde suppletie zowel de cognitieve als fysieke prestaties. Dit heeft, als het niet wordt gecorrigeerd, nadelige, langdurige effecten die later niet meer ongedaan kunnen worden gemaakt.

4. Behandeling van post-keizersnede patiënten

Helpt zwelling van het baarmoederslijmvlies na een keizersnede te voorkomen.

5. Verbeter het geboortegewicht

Schildklierhormonen spelen een rol bij de groei en ontwikkeling van de foetus en botontwikkeling. Als de betrokken processen tijdens de zwangerschap optimaal verlopen, heeft de baby waarschijnlijk een gezond geboortegewicht, aangezien ook andere factoren binnen gezonde hoeveelheden vallen.

6. Beheer fibrocystische borstziekte

Dit zijn onproblematische maar pijnlijke knobbeltjes die zich meestal vormen bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Jodium heeft in sommige gevallen bewezen de pijn te helpen onderdrukken en daarmee het probleem op te lossen.

7. Bescherm tegen nucleaire blootstelling

Na blootstelling aan radioactief jodium en na verder advies van een medische professional of andere relevante personen, kan kaliumjodide het risico op het ontwikkelen van schildklierkanker helpen voorkomen. Deze vorm van jodium (KI) heeft een hoge concentratie stabiel jodium, waardoor de schildklier in korte tijd vol raakt en daardoor niet meer van het schadelijke radioactieve jodium kan worden opgenomen.

Met andere vormen van straling blijkt kaliumjodide de radioactieve neutronen niet af te weren, maar kan het de manier waarop het lichaam reageert veranderen. Het is echter giftig en moet onder strikte instructies en in minimale hoeveelheden en tijd worden ingenomen voor maximaal voordeel.

8. Andere essentiële toepassingen zijn

Behandeling van infecties – jodium wordt gebruikt om open wonden en snijwonden tijdens de behandeling te desinfecteren. Dit is een veelgebruikte vorm van jodium die meestal violetbruin is in de verpakking.
Water Zuiverin


Aanbevolen dagelijkse innames


Geboorte tot 6 maanden - 110mcg

6 maanden tot 12 maanden - 130mcg

Kinderen van 1-8 jaar - 90 mcg

Kinderen van 9-13 jaar - 120 mcg

Tieners 14-18 jaar - 150 mcg

Volwassenen - 150mcg

Zwangere dames - 220 mcg

Vrouwen die borstvoeding geven - 290 mcg

Jodium tekort

Milde tekortkomingen zijn wijdverspreid en zouden tot 1/3 van de bevolking kunnen dekken, en als er geen keukenzout was toegevoegd, zou een ernstig tekort oplopen tot 47% in Minnesota toen de praktijk begon.

De populaties met het grootste risico op jodiumtekort zijn

zwangere vrouwen die een significant hogere dagelijkse behoefte hebben.
Populaties die leven in bodems met een laag jodiumgehalte.
Bevolkingen die geen gejodeerd zout gebruiken. (het te gaar koken van het jodium in open potten kan er ook voor zorgen dat het verdampt en verloren gaat in de atmosfeer)
Symptomen en effecten van een tekort zijn onder meer:

1. Zwelling van de nek

Deze aandoening wordt struma genoemd en is het meest voorkomende en gemakkelijk herkenbare symptoom van jodiumtekort. Wanneer de schildklier onvoldoende jodium heeft, is zijn functie aangetast en produceert hij minder structureel en chemisch complete hormonen.

Het lichaam zet het aan om meer te produceren en zo in een poging om zijn secretie te verhogen, deklier genereert meer cellen en wordt vergroot, wat schadelijk is voor het. Deze neemt, mits tijdig opgemerkt en verholpen, weer de normale omvang aan. Na een tijdje is de schade in omvang en efficiëntie echter onomkeerbaar.

2. Plotselinge gewichtstoename

De schildklier reguleert de stofwisseling en wanneer deze verstoord is, wordt er minder glucose verbrand en neemt de opgeslagen hoeveelheid toe, vooral als de voedselinname constant blijft.

3. Zwangerschapscomplicaties

Schildklierhormonen leiden bij onvoldoende toevoer tot problemen met groei en ontwikkeling. De ontwikkeling van de foetus is een cruciale fase voor groei en ontwikkeling. Het effect is zwangerschapscomplicaties variërend van laag geboortegewicht, verminderde neurologische ontwikkeling tot doodgeboorte.

4. Verminderd cognitief functioneren

Een proces als het aanleren en onthouden van aangeleerde zaken wordt moeilijk doordat ofwel de energietoevoer naar de hersenen wordt aangetast ofwel doordat de hersenontwikkeling in een eerdere levensfase wordt belemmerd. De beschikbaarheid van jodium tast de intellectuele capaciteiten aan en kan leiden tot een ondergemiddeld IQ.

Verminderde hersenontwikkeling kan ook vertraagde motorische reacties veroorzaken vanwege inefficiënte neuronenkoppeling in de hersenen, zodat de zenuwsignalen worden vertraagd in plaats van onmiddellijk te worden overgedragen.

5. Vermoeidheid en zwakte – het gevoel traag en zwak te zijn.

6. Veranderingen in hartslag en ontwikkeling van aritmieën

7. Rillen en een algemeen gevoel van kou omdat het warmtemetabolisme ook wordt beïnvloed

8. Voortijdig haarverlies

9. Droge schilferige huid

In grote doses is jodium ook toxisch en de effecten ervan worden gezien bij hyperthyreoïdie. De consumptie moet binnen de aanbevolen dagelijkse limieten worden gehouden en alleen op medisch advies worden aangevuld.

Vitaminfood suikervrije en veganistische shakes hebben de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid en dat is wat wij u leveren. Stel een abonnement op dat zorgt voor een optimale werking van de schildklier. Doe het nu en leef een gezonder leven. Vitaminfood is de brandstof voor een gezonder leven.

References:

 

 

1.       https://www.healthline.com/nutrition/personalized-vitamins#A-quick-look-at-the-best-vitamin-subscription-services

 

 

2.       https://wxww.medicalnewstoday.com/articles/320891

 

 

3.       https://www.eatright.org/food/vitamins-and-supplements/types-of-vitamins-and-nutrients/iodine-a-critically-important-nutrient

 

 

4.       https://www.insider.com/what-does-iodine-do-for-the-body\

 

 

5.       https://www.verywellhealth.com/benefits-of-iodine-4570996

 

 

Reactie plaatsen