Wat is er met de campagne over kaliumrijke diëten

Kalium is een ander mineraal dat het lichaam in vrij grote hoeveelheden gebruikt. Het is een ander belangrijk elektrolyt en de effecten ervan staan haaks op de werking van natrium. Het is het op twee na meest voorkomende mineraal in het lichaam en net als natrium heeft het ook de neiging om jou te vinden. 98% wordt aangetroffen in cellen, voornamelijk spiercellen (80%), 20% in botcellen en de rest in de lever en rode bloedcellen.

Het zit in verschillende voedingsmiddelen en in grote hoeveelheden. Bananen zijn een geweldige bron en ze zijn goed genoeg geprezen als een betrouwbare bron van kalium. Vitaminfood-producten bevatten voldoende kalium om aan uw aanbevolen dagelijkse inname te voldoen. Gebruik ze als aanvulling en je behoudt zeker je gezonde status. Vitaminfood bananensmaak is een bijzondere boost voor je kaliuminname. Vergeet niet om er een paar op voorraad te houden.

De ongelukkige waarheid is dat ondanks dat het goed vertegenwoordigd is in verschillende voedingsmiddelen, de meeste mensen niet voldoen aan hun optimale lichamelijke behoefte aan natrium. Voor natrium hebben veel mensen een teveel en dit veroorzaakt gezondheidsproblemen. Een kaliumrijk dieet is gezond en helpt niet alleen de effecten van overtollig natrium om te keren, maar heeft ook vele andere voordelen.


Gebruik van kalium in het lichaam


Regel het vochtgehalte in het lichaam.
Kalium is de belangrijkste elektrolyt in de intracellulaire vloeistof, terwijl natrium de belangrijkste is in de extracellulaire vloeistof. Dit betekent dat kalium belangrijk is bij de osmoregulatie door het celmembraan, zodat cellen een optimaal vochtgehalte hebben en de osmotische druk goed in balans is in het belang van gezonde weefsels en orgaansystemen.


Het is een belangrijke elektrolyt in de vochtbalans


Zenuwsignalen en spiercontracties.
Zenuwimpulsen die moeten worden geleid als elektrische signalen worden gegenereerd door een verandering in actiepotentiaal in de zenuwcellen. Deze potentiaalverandering is het gevolg van een uitwisseling van respectievelijk Na+ en K+ in en uit de cellen. Kalium is ook nodig voor een efficiënte en effectieve opwekking en overdracht van zenuwimpulsen.

De transmissie omvat ook de progressieve beweging van die overdracht op een golfachtige manier. Met onvoldoende kalium in het lichaam wordt dit proces beïnvloed in termen van zenuwgevoeligheid en reactietijd.


Hartslag reguleren


Alle spieren hebben voldoende kalium nodig voor de gevoeligheid en prikkelbaarheid. Kalium is relevant bij de zenuwtransmissie en de contractiele activiteit in spiercellen. Kalium is vooral nodig voor het samentrekken van de hartspier en heeft dus een grote invloed op de regulatie van de hartslag.


Metabolisme


Kalium is essentieel bij de synthese van eiwitten en het metabolisme van koolhydraten en de omzetting van glucose in glycogeen als cofactor voor deze reacties. Kalium is ook vereist

tijdens glycogenese. Het helpt ook bij de overdracht van

fosfaat van ATP naar pyrodruivenzuur en heeft waarschijnlijk een

Effecten van overtollig natrium tegengaan
Dit zijn de gezondheidsvoordelen van een kaliumrijk dieet. Het verlaagt de bloeddruk en dit is belangrijker voor mensen met hypertensie dan voor gezonde mensen. Het reguleert de vochtretentie in het lichaam door de uitscheiding van natrium in de nieren te bevorderen. Het helpt ook bij hartcomplicaties als gevolg van hoge bloeddruk.


Helpt bij het voorkomen van osteoporose en nierstenen


Osteoporose kan het gevolg zijn van massaal verlies van calcium uit de botten, waardoor de botten dunner worden en de dichtheid ervan afneemt. Dit overtollige calcium, dat niet verloren had mogen gaan, verhoogde de belasting van de nieren en als het niet op tijd wordt uitgescheiden, bouwt het zich op en wordt het afgezet in de nefronen en niercellen, wat resulteert in nierstenen.

Nierstenen en osteoporose zijn beide ongewenste aandoeningen en de effecten van beide veroorzaken extreme pijn en onrust in de gezondheid. Maar het mooie is dat ze in dit geval van elkaar afhankelijk zijn (niet wederzijds exclusief) en het een uitsorteren voorkomt het ander wat betreft calciumionen.Hypokaliëmie - de toestand van lage kaliumspiegels

Dit verwijst naar het lage kaliumgehalte in het bloedserum, dat minimale effecten kan hebben als het mild is, maar ernstige gevolgen heeft als het tekort extreem is. Het grootste deel van de bevolking heeft zelfs een licht tekort.

Symptomen omvatten

Zich moe voelen

Spier- en vooral beenkrampen

Constipatie

Oorzaken zijn onder andere

braken

Diarree en andere gastro-intestinale verliezen

Foliumzuur tekort

Sommige medicijnen en steroïden

Dialyse

Diabetes insipidus

Urineverlies

Sommige factoren, zoals chronisch alcoholisme en veroudering, verhogen het risico op het ontwikkelen van tekortkomingen.

Onvoldoende inname via de voeding

Enkele effecten zijn:

Verhoogde bloeddruk resulterend in chronische hartaandoeningen

Abnormaal hartritme.

Verlamming

Ademhalingsfalen

Hyperkaliëmie

Dit is een verhoogd kaliumgehalte in het bloed. Dit komt zelden voor, omdat de meeste mensen moeite hebben om voldoende kalium binnen te krijgen voor een optimale lichaamsfunctie. Gezonde hoeveelheden kalium en kaliumrijke diëtenEr wordt sterk voor gepleit en er wordt campagne voor gevoerd. Dit komt voornamelijk door hun vermogen om overtollig natrium tegen te gaan, waardoor de effecten ervan bijna worden geneutraliseerd. Kaliumrijke diëten hebben nog veel meer gezondheidsvoordelen.

Desalniettemin heeft het nastreven van deze voordelen er in verschillende gevallen toe geleid dat iemand een teveel aan kaliumionen in het lichaam heeft, vaak door het gebruik van supplementen.

Dit gebeurt ook vanwege de ziekte van Addison, vergevorderd nierfalen, uitdroging en shock.

Symptomen van deze toxiciteit zijn onder meer:

Dilatatie van het hart

Hartstilstand

Zweren in de dunne darm

Vitaminfood biedt je de complete voeding waar je naar op zoek bent. Al die ingrediënten die je probeert te balanceren... die soms de smaak in gevaar brengen, dat hebben we al voor je gedaan. Pak wat Vitaminfood maaltijdvervangende shakes en vergeet de bananensmaak niet voor extra kalium. Volledige voeding helemaal!!

 

References:

  1.     https://homecareassistance.com/blog/low-sodium-diet-benefits
  2.     https://www.medicalnewstoday.com/articles/287212
  3.     https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/diet/potassium-defined-recommended-intake-sources-health-benefits-more/
  4.     https://www.verywellhealth.com/health-benefits-of-potassium-4588613

Reactie plaatsen