Waarom je koper nodig hebt in de voeding

Koper is een sporenelement dat het lichaam in zeer kleine hoeveelheden nodig heeft. Het is echter essentieel om er voldoende van in het lichaam te hebben, omdat de hoeveelheid niet gelijk is aan het belang ervan. De maaltijdvervangende shakes van Vitaminfood bieden volledige voeding inclusief adequate doses koper. Met Vitaminfood producten krijg je alles wat je nodig hebt, inclusief de micro- en sporenelementen.

Vitaminfood voorziet in de dagelijkse behoefte die ongeveer 2-3 mg per dag is. Het grootste deel van deze inname is geconcentreerd in organen met een hoge stofwisseling, omdat koper ook essentieel is voor de stofwisseling. Dus de lever, het hart, de nieren en de hersenen krijgen het grootste deel van deze minieme hoeveelheden.


Enkele van de gezondheidsvoordelen van het opnemen van koper in het dieet zijn:


1. Normaal functioneren van bindweefsels

Koper is nodig voor de vorming van collageen, de meest voorkomende eiwitvezel in het lichaam en de meest voorkomende vezels in het bindweefsel. Deze zijn verantwoordelijk voor de structurele kenmerken en het uiterlijk dat u krijgt en koper bevordert al deze processen.

2. Normale werking van het skelet en het zenuwstelsel

Het speelt een rol bij de synthese van neurotransmitters en bij de overdracht van zenuwimpulsen. Koper is ook betrokken bij de vorming van de myelineschede. Myeline-omhulsels bedekken de zenuwuitlopers en zorgen voor isolatie zodat de gegenereerde impuls niet verloren gaat in de omliggende cellen en weefsels.

Zonder koper zouden onze zenuwuiteinden minder gevoelig zijn dan ze zijn en zouden onze reactiesnelheden veel langzamer zijn. We zouden allemaal functioneren als een verouderd computersysteem.

3. Normale werking van het immuunsysteem

Koper helpt ook om een gezond aantal witte bloedcellen te behouden en neutropenie te voorkomen. Mensen met neutropenie hebben een verzwakt afweersysteem en lopen meer kans besmet te raken bij blootstelling aan ziekteverwekkers. Het is bewezen dat adequate kopersuppletie het aantal en de functie van T-lymfocyten snel herstelt.

Tijdens de invasie van pathogenen verhoogt het lichaam de productie van witte bloedcellen om de indringers te bestrijden. Door te allen tijde voldoende koper te hebben, zorgt u ervoor dat dit proces niet wordt geremd en dat uw lichaam competent genoeg is om u te beschermen wanneer ziekteverwekkers aanvallen.

4. Vorming van rode bloedcellen

Koper in combinatie met ijzer is nodig voor de vorming van rode bloedcellen en hemoglobinepigment dat zuurstof bindt voor transport. Cooper is een cofactor in enzymatische richtingen voor de vorming van rode bloedcellen en ijzerabsorptie in de dunne darm.

5. Voorkom botdefecten

Koper heeft ontstekingsremmende effecten die helpen het bot gezond te houden. Dit handhaaft de integriteit van de botcellen die gezonde botten in stand houden.

Belangrijker is echter de vorming van collageen. Collageen is een primaire factor in de botsamenstelling en -structuur. Zo is het ook voor de gezondheid van de botten. Koper helpt daarom een sterke botstructuur te behouden door de vorming en instandhouding van de collageenvezel erin.

Koper dient ook als cofactor voor de enzymen die betrokken zijn bij het verknopen van collageenvezels. Verknoping vindt plaats in bepaalde bindweefsels voor verbeterde sterkte in het verweven model.

6. Essentieel voor de stofwisseling

Koper, zoals reeds besproken, is geconcentreerd in organen met een hoge energiebehoefte, dit komt omdat het de snelheid van het metabolisme verhoogt. De afgifte van ATP in de mitochondriën is afhankelijk van de betrokkenheid van koperbevattende enzymen. Koper zorgt voor efficiëntie in de energieleverende reacties die in de cel plaatsvinden.

7. Oxideert en vernietigt vrije radicalen

Omdat het dient om energieopwekkende reacties mogelijk te maken, werkt koper in de cel ook als een antioxidant. Het oxideert vrije radicalen die worden geproduceerd door het proces van energiemetabolisme en beschermt de cel tegen deze giftige, zeer reactieve atoomsoorten.

8. Melaninevorming

Melanocyten produceren melanine in aanwezigheid van het enzym tyrosinase, zonder welke het proces wordt verstoord en albinisme ontstaat. Tyrosinase is een cupro-enzym, wat betekent dat koper deel uitmaakt van de chemische structuur. met voldoende hoeveelheden heeft de productie van melanine de voorkeur, maar bij tekortkomingen wordt het sterk belemmerd, waardoor het risico op schade door ultraviolette stralen toeneemt.


Koper komt de huid ook op andere manieren ten goede, zoals de productie van collageen, waardoor de structuur van de huid behouden blijft.


Het is ook nuttig bij wondverband omdat het de regeneratie van de huid en de vorming van bloedvaten bevordert en antimicrobiële eigenschappen heeft voor de genezende wond.

De aanbevolen dagelijkse innames

Geboorte tot 6 maanden* 200mcg

7–12 maanden* 220 220

1–3 jaar 340 340

4–8 jaar 440 440

9–13 jaar 700 700

14–18 jaar 890 890 1000 1300

19–30 jaar 900 900 1000 1300

31–50 jaar 900 900 1000 1300

51+ jaar 900 900


Koper tekort


Klinische koperdeficiëntie komt zelden voor, tenzij men sterk ondervoed is.

Enkele van de factoren die aan een dergelijke situatie kunnen bijdragen, zijn onder meer chronische diarree, verminderde opname van voedingsstoffen als gevolg van aandoeningen die de darmen aantasten, zoals de ziekte van Crohn en prikkelbare darm.l syndromen.

Er is ook een hoge inname van ijzer en zink. Met name zink blijkt een significante invloed te hebben op de absorptiesnelheid van koper. De optimale verhouding voor opname van koper en zink is 1:10. Als u dit overschrijdt, vermindert de hoeveelheid koper die door het lichaam wordt opgenomen aanzienlijk.

Evenzo kunnen andere voedingsstoffen de opnamesnelheid verhogen en helpen om tekorten te voorkomen. Dergelijke omvatten boor, ascorbinezuur, selenium, mangaan en molybdeen. Het betere nieuws is dat Vitaminfood veganistische maaltijdvervangende shakes alle voedingsstoffen bevatten die je lichaam nodig heeft. Bovenstaande zijn allemaal aanwezig. Maak van ons uw one-stop-shop voor al uw voedingsstoffen en profiteer van de maximale gezondheidsvoordelen van volledige voeding.


Tekenen en symptomen omvatten

 

  • Vermoeidheid
  • Verhoogde vatbaarheid voor infecties - zoals hierboven besproken, speelt koper een sleutelrol in de afweer van het immuunsysteem en in het geval van een tekort wordt het immuunsysteem sterk aangetast.
  • Bloeden onder de huid
  • Beschadigde bloedvaten
  • Haaruitval
  • Bleke huid
  • Vergroot hart
  • Koper toxiciteit


In grote doses (meer dan 10.000 mg/dag) is koper ook giftig. Alle inname en suppletie moet onder die hoeveelheid worden gehouden voor volwassenen en zelfs lager voor jongere mensen. De periode moet ook worden gereguleerd en er moeten regelmatig tests worden uitgevoerd om te voorkomen dat de werkzaamheidsniveaus in het lichaam worden overschreden.

Mensen met de ziekte van Wilson moeten zich onthouden van kopersupplementen en koperrijke diëten. Dit is een zeldzame aandoening waarbij koper zich ophoopt in de lever en de hersenen en daar complicaties veroorzaakt. Het is ook een erfelijke aandoening, dus het is verstandig om advies in te winnen als er een familiegeschiedenis is.

In deze toxische niveaus leidt koper tot misselijkheid, diarree en braken, bloedarmoede, nierbeschadiging en zelfs de dood in extreme en onopgemerkte niveaus.

Vitaminfood is de keuze voor een regelmatige, adequate kopervoorziening. Koper is, zoals we hebben gezien, essentieel voor het normaal functioneren van het lichaam. Voor bodybuilders is het een pluspunt voor de vorming van collageen. Krijg er genoeg van met de maaltijdvervangende shakes en eiwitshakes van Vitaminfood. Bestel nu om uw kopervoorraad te krijgen.

 

 

 

 

 

 

References:

 

 

1. https://copperalliance.org.uk/knowledge-base/education/education-resources/copper-essential-human-health/

 

 

2.             https://www.medicalnewstoday.com/articles/288165#:~:text=Copper%20is%20an%20essential%20nutrient,cardiovascular%20disease%20and%20osteoporosis%2C%20too.

 

 

3.  https://selfhacked.com/blog/copper/

 

 

Reactie plaatsen